четвртак, 8. децембар 2016.

Међувјерска трибина о помирењу у Босанском Петровцу


Порука са трибине: „Сви смо као једно“
У општинској Вијећници јуче је одржана јавна трибина „Мој допринос трајном миру“, организоване у оквиру УСАИД-ог пројекта ПРО-Будућност, који проводи ЦРС у сарадњи са Међурелигијским вијећем БиХ, Фондацијом Мозаик, Каритасом БиХ, Форумом грађана Тузле и Хелсиншким парламентом грађана Бања Лука.
На трибини су учествовали представници цркава и вјерских заједница, локалних власти, органа локалне управе, цивилног друштва, образовних институција на челу са директорицама основне и средње школе, и остали заинтересовани представници босанскопетровачког грађанства.
Уводничари на јавној трибини били су: архимандрит Сеарфим (Кужић), игуман манастира Рмањ, имам Мирзет еф. Спахић, те жупник из Дрвара влч. Давор Клечина.
Јавна трибина је осмишљена у форми панел дискусије на којој су представници вјерских заједница и други учесници дали свој осврт на важност изградње трајног мира из религијске перспективе, а са циљем укључења свих друштвених фактора у процесу враћања повјерења међу грађанима БиХ, без обзира на њихову националну или вјерску припадност.
У оквиру дискусије главни имам, Мирзет Спахић је истакао: „Ислам као и друге божанске религије позива на мир, и битно је да у данашњем тешком времену, те тешкоће и препреке превазиђемо заједно“.
На те ријечи се, у духу православља надовезао игуман манастира Рмањ: „Градећи мир у својој души, градимо мир за све нас. На овој земаљској кугли има мјеста за све“.
Свој осврт дао је и Давор Клечина, жупник из Дрвара: „Католичка црква је дала свој допринос у изградњи мира и помирења у Босни и Херцеговини, то је и суштина религије“.
Након излагања, услиједила је жива дискусија, гдје су се за ријеч јављали ученици основне школе, директорица ОШ „Ахмет Хромаџић“, наставници и професори вјеронауке, те испред локалне власти, вијећник Маринко Мрђа.
На крају, упућена је једна лијепа порука из Босанског Петровца, која се не темељи само на ријечима, већ на свакодневним дјелима и примјерима из живота- „Сви смо као једно“.

Нема коментара: