петак, 2. децембар 2016.

Скупштина ливањског кантона: На три тачке дневног реда покренуто питање виталног националног интереса

Клуб Срба и Бошњака у Скупштини ливањског кантона на редовитој сједници  покренули су питање виталног националног интереса на три тачке дневног реда.Витални национални интерес именовани клубова повучен је на приједлог Одлуке о именовању Секретара Скупштине ливањског кантона  ,приједлог Одлуке о измјенама и допунама Одлуке о преносу права и обвеза (ШГД) те на  Нацрт закона о уџбеницима и наставним средствима за основне и средње школе у ливањском кантону.
Након што нису на самом изгласавању о дневном реду повучене споменуте тачке дневног реда на што су инсистирали клубови срба и бошњака као и неколико заступника из реда хрватског народа ,казано је да ће при свакој од ових бити повучен витални национални интерес.
Као предлагач приједлога Одлуке о именовању Секретара Скупштине ливањског кантона  Бранко Ивковић (ХДЗ БиХ) иначе предсједник Повјеренства за избор и именовање ове Скупштине је заступницима пренио низ догађања које су се посљедњих годину дана догађале  око избора секретара Скупштине ливањског кантона гдје је проведен конкурс и избор руководећег државног службеника по Агенцији за државну службу ФБиХ. Он је истакнуо да му се ставља на терет  кршење процедуралне погрешке око избора секретара на начин да је без знања осталих чланова повјеренства донио одлуку о расписивању конкурса шта је пред истима и оспорава.
Ту чињеницу он брани да је законита мада су други заступници за говорницом међу којима се се истакли Јасенко Туфекчић (СДА) , Јосип Перић (ХНЛ), Недиљко Римац (ХДЗ 1990), Драго Пузигаћа (СНСД) те Стипе Барун (ХДЗ БиХ) тврдили другачије са нагласком да није испоштована законита процедура чиме је прекршен Закон и Пословник Скупштине.
Најдаље је отишао др. Перић који је као члан тог повјеренства исто тако навео сценариј догађања око избора секретара истичући да повјеренство не стоји иза овога које је већином гласова на више сједница то и одбило, већ да је то направљено у режији Ивковића као и предсједатеља Скупштине  Роберта Багарића (ХДЗ БиХ).
„Унаточ једногласној одлуци о поништавању конкурса од стране за то задуженог повјеренства и без обзира на доказану незаконитост у раду предсједатеља Багарића и заступника Ивковића, те очиту злоупотребу положаја и овласти, те кривотворење службених докумената, Багарић незаконито именује Повјеренство за интервју за позицију секретара који опет протузаконито наставља натјечајну процедуру“, пренио је заступницима Перић.
Он је јавно позвао институције правне државе да провјере те наводе и подузму законом предвиђене мјере а са овим излагањем у форми изјаве ће упознати и Агенцију за државну службу ФБиХ ,Институцију омбудсмана за људска права БиХ као и кантонално тужилаштво.
Након расправе услиједило је гласање ( за је било 13 а против 12 заступника) чиме су клубови  Срба и Бошњака повукли питање виталног националног интереса чиме се ова одлука упућује на Уставни суд ФБиХ који ће дати коначну одлуку да ли ова одлука о именовању секретара  спада у листу виталних националних интереса.
Након ове тачке услиједила је и друга тачка дневног реда - приједлог Одлуке о измјенама и допунама Одлуке о преносу права и обавеза (ШГД) гдје је такођер од наведених клубова повучено питање виталног националног интереса.
По питању ове тачке предсједник Повјеренства за избор и именовање Бранко Ивковић је казао да је његова странка заузела став да се именују нови чланови Скупштине такозваног ШГД „Херцегбосанске шуме“ д.о.о Купрес чиме су доставили и своје приједлоге.
На његово излагање опет је реаговао Перић казавши да је поново исти прекршио процедуру гласања унутар повјеренства што је потврдио и својим изласком за говорницу Ариф Ковачевић (СДА).
На промјену чланова Скупштине господарског друштва Римац је става како се тиме ускоро и мјења директор за којим су се , како каже , протеклих година само редали успјеси и који је само уприходио задње године око 11 милијуна КМ.
Ивица Матковић (НС РзБ) и Јозо Слишко (СДП) су става да свака политичка парламентарна странка може мијењати своје чланове па тако ништа спорним не види у промјени чланова Скупштине наведеног господарског друштва из реда хрватског народа.
И ту се приступило гласању и резултати су као и код тачке за секретара  те је завршено упућивањем према Уставном суду ФБиХ.
По питању тачке дневног реда која говори о Нацрт закона о уџбеницима и наставним средствима за основне и средње школе у ливањском кантону и он је по приједлогу клубова  срба и бошњака упућен поново на Уставни суд ФБиХ којим ће та институција дати коначну одлуку да ли овај нацрт спада у листу виталних националних интереса.
По питању ове тачке ,Савјет за заштиту виталних интереса Уставног суда Федерације БиХ  у јуну прошле године  је прогласило неуставним овај закон само посланом у форми приједлога.
У изјави за Фену савјетник Уставног суда ФБиХ Велимир Перић је тада казао да у образложењу ове Одлуке стоји да је повријеђен витални интерес конститутивног српског народа чиме Приједлог закона о уџбеницима и наставним средствима за основне и средње школе у ливањском кантону  не може бити упућен у даљу процедуру.
Даљим слиједом тачака заступници су усвојили приједлог Закона о образовању одраслих ливањског кантона,Нацрт Прорачуна ливањског кантона за 2017.годину те Нацрт Закона о јавном приватном партнерству.
Нацрт Прорачуна за 2017.годину је представио министар финанција Стипан Шарац и он износи 77.581.395 КМ.
Заступници су исто тако разматрали и усвојили Нацрт закона о средњем стручном образовању и обуци,приједлог Одлуке о измјени и допуни Одлуке о приступању изради Просторног плана за подручје ливањском кантону те Извјештај о извршењу Прорачуна  за раздобље од 01.јануара до 30.јуна 2016.године.

Нема коментара: