петак, 2. децембар 2016.

Николић: Хрватска не жели суочавање са ратном прошлошћу

Предсједник Удружења бораца ратова 1991-1992. године Радан Николић оцијенио је да Хрватска и њени ратни спонзори и даље не желе суочавање са ратном прошлошћу на бази истине о узроцима и посљедицама ратних сукоба у СФРЈ почетком 90-их, већ утјеривање ратне кривице Србији и ЈНА, уз ултиматум црногорској власти да томе да допринос.Николић сматра да ако је неко од почетка 90-их на овамо исписао срамне странице националне историје "онда је то Хрватска коју је, по узору на Павелићеву НДХ, изазивањем ратних сукоба, масовним ратним злочинима и геноцидом над српским становништвом, уз издашну помоћ са стране, стварала шовинистичко-сепаратистичка ХДЗ и усташка емиграција".
Он је поводом данашњег скупа у Подгорици на коме су група црногорских и хрватских невладиних организација, блиских Хашком трибуналу и Наташи Кандић, тврдили да је 6. децембра "прије 25 година ескалирао напад ЈНА и црногорских резервиста на Дубровник", упитао ко је средином 1991. године у Задру, Шибенику, Сплиту и другим мјестима на хрватском приморју приређивао "кристалне ноћи" српском и црногорском становништву и породицама официра ЈНА.
"Ко је организовао нападе на јединице и касарне ЈНА и наоружавање Дубровника и ко је и зашто, из старог града почетком децембра 1991. године упорно гранатирао положаје ЈНА у којем су убијани војници ЈНА", упитао је Николић.
Према његовим ријечима, у Црној Гори су непожељни свједоци - учесници ратова из 90-их чије се Удружење дискриминише, а чланство излаже застрашивању, ућуткивању блаћењу, "а пожељни су НВО плаћеници који живе на рачун пласираних лажи".
"Остајући досљедни једностраном профитабилном виђењу истине о ратним дешавањима из деведесетих у корист Хрватске и затирању сјећања на црногорске и српске жртве ратних злочина у Хрватској, иза којих од почетка 90-их до данашњег дана стоји злочиначка ХДЗ, група црногорских и хрватских невладиних организација презентовали су у Подгорици своје виђење тих догађаја уз приказивање документарца `Затирање историје и сјећања`", навео је Николић.
Он је истакао да Удружење бораца ратова 1991-1992. године узалуд годинама заговара објективно суочавање са прошлошћу, уз принцип да се омогући и другој страни да се чује, једнак третман ратних злочина и жртава тих злочина од чега у Црној Гори нема ништа.
"Разлог томе је страх од истине из које ће ипак једног дана испливати на видјело хрватска ратна кривица и срамно профитерство дијела цивилног сектора на рачун истине о заједничкој несрећи и ратним жртавама", додао је Николић.
Он је назвао срамним споразум хрватског и црногорског тужилаштва из 2006. године о гоњену починилаца ратних злочина "којим нису обухваћене црногорске жртве и хрватски ратни злочини, већ искључиво обратно", наводећи да није процесуиран нити један ратни злочин које су хрватске оружане снаге починиле над црногорским држављанима.

Нема коментара: