среда, 14. децембар 2016.

Побуна због амбулантног возила Начелник Босанског Грахова запрјетио самоспаљивањем

Начелник општине Босанско Грахово Душко Радун рекао је да је спреман и својим животом да спрјечи да се тој општини, која је једина на подручју Ливањског кантона без дома здравља, одузме донација амбулантног возила које би ускоро требало стићи.Радун је рекао како неће дозволити да се амбулантно возило користи за било кога другог осим за грађане Босанског Грахова. Он је спреман да се возило упише у Дом здравља Дрвар, гдје већина грађана Босанског Грахова користи здравствене услуге, али да се искључиво користи за потребе становника Босанског Грахова.

Он је истакао да је кантоналним властима запрјетио да је спреман чак и да се самоспали у Ливну уколико се грађанима одузме амбулантно возило, донација Јужне Кореје, за које је царину и порезе платила Влада Ливањског кантона.

Откако је прије неколико година Босанско Грахово остало без свог дома здравља, односно откако је укинут, грађани имају свега два пута седмично посјете љекара.Проблем је што се за упутницу мора ићи у 30 километара удаљен Дрвар, а потом се преко Босанског Грахова поновно морају да запуте у Кантоналну болницу у 70 километара удаљено Ливно. Све то ствара додатне проблеме грађанима Босанског Грахова. Забрињавајуће је, каже Радун, да неко коме је хитно потребна здравствена услуга не може директно отићи у Ливно.

- Упутили смо захтев Скупштини кантона како би се изборили за свој статус, да имамо свој дом здравља. Очекујемо у наредном периоду да ћемо добити допис или саопштење које ће показати да ли је то неки смјер. У најгорем случају ћемо тражити, ако не добијемо тај вид рјешења, да пређемо у Дом здравља Ливно пошто смо у претходном периоду припадали некада Дому здравља Ливно и имали уредно и специјалисту и доктора. То би био огроман помак, народ би се почео масовно враћати као што је послије повратка масовно одлазио ради здравствене заштите - навео је Радун.

Он је истакао како су успјели у Босанском Грахову отворити апотеку, пекару, пицерију, те да се живот полако успоставља у тој општини, али како и даље нема адекватне подршке са већих нивоа власти.

Доказ да се живот враћа у Босанско Грахово, рекао је, и да је у основним школама 26 првачића у овој школској години, те да већ сада знају да ће их у наредној години бити 19. Међутим, упозорио је да би због немара виших нивоа власти повратак могао бити угрожен.

Оповргао је информације у јавности да је Босанско Грахово општина у којој се младићи жене путем уговорених бракова са Албанкама, те да се тако повећава популација у тој локалној заједници.

- То је била медијска прича, одлазак у Скадар и долазак неких Албанки. То никада није заживило нити је то реализовано. То су биле агенције које су у том моменту вјероватно хтјеле да изварају млађи нараштај који се вратио у Босанско Грахово. У том момену било је пријављено неких 15-ак случајева. Међутим, само један човек је отишао преко агенције и, наравно, није успела та погодба. Нема апсолутно таквих случајева у Босанском Грахову - рекао је Радун.

Нема коментара: