недеља, 4. децембар 2016.

Постоји ли парламентарна већина у Скупштини Ливањског Кантона

Члан руководства Скупштине ливањског кантона Јасенко Туфекчић (СДА) за медије је пренио своје мишљења да један дио ХДЗ-а БиХ није више њихов коалициони партнер те да они сигурно неће више судјеловати у парламентарној већини Скупштине ливањског кантона.Ова његова изјава је дата у контексту догађања са задње сједнице овог дома гдје су ради неусуглашености између коалиционих партнера у кантону 10 (ХДЗ БиХ, СДА и СНСД)на чак три тачке дневног реда повучена питања  виталног националног интереса од стране клуба Срба и Бошњака.
Туфекчић је става да ће се ХДЗ БиХ или тај један дио унутар њега морати преиспитати да ово нису њихови простори и да Скупштина ливањског кантона није ова странка а оног тренутка кад то схвате нагласио је да ће бити спремни за неке нове разговоре.
 „Ово све остало је исмијавање институција кантона и оно чему је ХДЗ БиХ до сада тежио, он то данас руши“, истакнуо је Туфекчић.
Он упорно тврди да парламентарне већине нема у Скупштини ливањског кантона а истог става о непостојању већине у скупштинским клупама је пренио и заступник Драго Пузигаћа (СНСД).
Међутим, за предсједника КО ХДЗ БиХ ливањског кантона Ивицу Брешића парламентарна већина постоји истичући  притом неке примјере несугласица из досадашње праксе у ливањском кантону а што је представљало и неку врсту кочнице у досадашњем развоју кантона.
„Политичке уцјене постоје од стране разних странака а примјер тога наводим вријеме доношења прорачуна односно  одлуке о привременом финансирању из прошле године  гдје је политика СДА  таква да они коче процесе у ливањском кантону  док се други коалициони партнер СНСД тренутно распао те немају уопште става о скупштинској већини“, казао је Брешић.
По њему ,ХДЗ БиХ  мора ради становника кантона 10 наставити радити даље те се нада да ће до краја текуће године по први пут имати донесен кантонални буџет.
„Скупштинску већину након задњег засједања ћемо реализовати на страначким тијелима а наши досадашњи партнери ће свакако добити прилику да објасне своје повучене поступке на задњој сједници Скупштине ливањског кантона“, нагласио је Брешић

Нема коментара: