уторак, 13. децембар 2016.

КРУГ ЉУБАВИ” са младима Ливна, Мостара и Босанског Грахова

Дана 10.12.2016 године у Мостару, у просторијама СПЦ-е, реализован је пројекат „ КРУГ ЉУБАВИ“ на којем су учествовали средњошколци који дјелују у Удружењу младих Меџлиса Исламске заједнице Ливно и Просвјетина школа српског језика, историје и културе из Мостара. Водитељи овог програма су били Един Јашаревић и Зорица Гојачић, док је техничку помоћ пружила Наташа Круљ. Овај пројект је реализован у оквиру пројекта „Ритам мира“, који имплементује Њорлд Висион БиХ, уз подршку Америчке амбасаде у БиХ.

Реализовањем овог пројекта младима из Ливна, Мостара и Босанског Грахова је омогућено да упознају садржај друге вјере о заједничким личностима које се величају у светим књигама и које су обиљежиле своје мјесто у историји као што су: Нух а.с / Ноа, Ибрахим а.с. / Абрахам, Јусуф а.с./ Јосип, Мерјем/ Марија и Иса а.с./ Исус.С обзиром да сви живимо једни са другима, да дијелимо исте проблеме, да потичемо са истог културолошког подручја, да имамо исте услове живота и снове о будућности, група жели да допринесе помирењу међу младима, разумијевању различитости као богатства и усрднијем суживоту. Кроз дугогодишњи просвјетно – педагошки рад... видимо да млади не познају довољно садржаје исламског и хришћанског вјероисповиједања, те тако не разумију ни садржаје светих књига, празнике, вјерске обреде и структуру заједнице, одлучили смо да, ван школских учионица, у много креативнијој и опуштенијој атмосфери приближимо једне другима.

Наш циљ је да и једни и други детаљније упознају свете књиге Библију и Кур’ан, с посебним акцентом на дијелове који садрже идентичне личности и приче, да заједнички учествујући у квизу размијене своја знања, а по завршетку радионице да размијене и свете књиге. Водимо се идејом да ћемо на тај начин учинити младима блискијим и разумљивијим и ислам и хришћанство, што је претпоставка међусобног неосуђивања, небанализирања и помирења међу религијским погледима на свијет. Ово свакако сматрамо за окосницу позитивног и плодотворног суживота, пријатељства и дружења, које ћемо већ овдје започети заједничким посјетама сакралним објектима, заједничким ручком, заједничком шетњом и заједничком акцијом подјела сувенира са поруком љубави, мира и толеранције грађанима Мостара

Нема коментара: