уторак, 8. март 2016.

У општини Гламоч 8 села још увјек без струје

Повратници у четири села на рубу Гламочког поља подно планине Цинцар након потписивања споразума о реализацији пројекта којим би се коначно, након готово дви деценије мрака, увела електрична енергија у њихове домове, струју очекују до јесени.Општинске власти мање су оптимистичне и кажу да је то немогуће извести, јер нема довољно новца.
До рата је у Гламочу живјело 13.000 становника, сада их је око 4.000, премда ни то није сигуран податак, будући да је знатан број повратника, што због недостатка посла, струје или необновљених кућа, и по други пут напустио своје огњиште. Тако је и у селу Драгнић, подно планине Цинцар, у којему, упркос обновљеним кућама, због недостатка електричне енергије живе тек дви породице, а прије рата их је било 26. 
"Било је ово пуно насеље. Аутобус је долазио два пута дневно, ђаци су ишли у школу. Нормално се живјело, било је баш весело и живо, а сада - тајац, нигдје никога, само преко љета дођу нам комшије у посјету и то је то ", каже један становник из Драгнић.
А да би струја дошла до Драгнића и три сусједна села треба изградити 12 километара високонапонске, те три нисконапонске мреже са припадајућим трафостаницама. "Све то укупно кошта око милион марака. Тридесет напрема милион - не треба бити велики математичар, то је немогућа мисија. Оно што даје наду јесте потписивање пројекта од стране Електропривреде ", истиче гламочки начелник Радован Марковић.
Уз примједбу како се средства из 2012. тек сад активирају, и то за пројекат који ће се реализовати у 2017., у Општини истичу и то да, уз добру вољу и потписе којима Електропривреда потврђује своје учешће у пројекту, нису дефинисани ни износи, а ни обим њиховог учешћа. А на другом крају Гламочког поља без струје су још четири села.

Нема коментара: