среда, 21. децембар 2016.

Босански Петровац:Уручени кључеви за 9 породица.

Успјешна реализација још једног пројекта у Босанском Петровцу
- Девет породица имају нови дом -
Успјешној реализацији пројекта признање је дало девет породица из Босанског Петровца којима су јучер уручени кључеви новоизграђених, односно санираних, стамбених јединица.
Примопредаја кључева корисницима изграђених 9 стамбених јединица извршена је уз присуство представника ХЊА, начелника Општине Златка Хујића, УНХЦР-а, представника општинског стручног тима пројекта, извођача и надзорног органа.
У кратком обраћању начелник Хујућ је истакнуо: „ Срећа на лицима чланова ових породица је потврда да смо успјели. Недовољне су рјечи да се опише овај моменат. Оно што хоћу нагласити да ће општина и у наредном периоду подржати сваки пројекат који ће грађанима омогућити квалитетан живот у свим његовим сегментима. Пројекти који се тренутно имплементирају имају за циљ стамбено збрињавање, изградњу инфраструктуре, развој пољопривреде и самозапошљавање.
Ја као представник свих грађана, гарантујем да ћу се борити за грађане, за пројекте и за инвестиције којима ће Босански Петровац бити препознат као средина за примјер. “
Корисници пројекта, Хајрић Мерсада, Мујагић Алиса, Стево Будимир, Раде Марјановић, Ахмет Огрић, Хамдија Реџић, Радојка Ромчевић и Душан Сурла, уједно су економски оснажени, гђе су према жељама и могућностима сваког појединог корисника добили помоћ у виду пластеника, мотокултиватора, фреза, косачица или стеоних јуница.
На лицима корисника, њихових породица могла се виђети само срећа и задовољство, које су покушали изразити ријечима.
„Ова кућа ми значи пуно, данас сам јако сретна, захвалила бих се начелнику, донаторима, извођачима и свим осталим који су помогли да ми се ова кућа изгради“, ријечи су Алисе Мујагић.
„Како нисам имао услове да сам себи направим кућу, ово ми пуно значи, и желим да се захвалим свима“, ријечи су Душана Сурле.
„Моја породица је задовољна, захваљујем се свима који су учествовали у овом пројекту“, казала је Хајрић Мерсада.
„За мене ова кућа значи све, сад моја породица и ја имамо гдје живјети, хранити се, обављати личну хигијену, јер у објекту у којем смо живјели нисмо имали никакве услове за живот“, рекла је Ромчевић Радојка.
Наиме, захваљујући активностима УНХЦР који је у периоду 2014 -2016. године започео проведбу пројекта под називом „Подршка трајним рјешењима Ревидиране стратегије за проведбу Анекса ВИИ Дејтонског мировног споразума“ у десет босанскохерцеговачких општина међу којима је изабрана општина Босански Петровац.
Главни циљ пројекта је обезбјеђивање трајних рјешења за најугроженије породице расељених лица, мањинских повратника и жена - жртава рата, и то кроз тимски рад и сарадњу локалних власти, мјесних заједница, цивилног друштва и пројектних партнера.
УНХЦР је имплементацију пројекта у сектору изградње и санације стамбених јединица повјерио Хилсфњрек Аустрија Интернационал (ХЊА), партнеру са дугогодишњим искуством у имплементацији сличних активности.
ХЊА је, у сарадњи са општином Босански Петровац, путем изградње и санације 9 стамбених јединица са пратећом инфраструктуром, подржао најугроженије породице које нису имале минимум стамбених услова, односно породице које су у потреби за стамбеним збрињавањем поред чега је дата и могућности за самозапошљавање и остваривање прихода, кроз додјелу појединачних грантова.

Нема коментара: