четвртак, 15. децембар 2016.

БОСАНСКИ ПЕТРОВАЦ: Одржана Зимска школа узгоја и употребе соје

Пољопривредни завод Унско-санског кантона у сарадњи са Герман Цорпоратион- ГИЗ и УСАИД/СИДА Пројекат „Фарма ИИ“, а у склопу Пројекта „Данубе Соyа“, јуче је у Босанском Петровцу организовала Зимску школу узгоја и употребе соје.
На самом почетку обратио се домаћин Општине, начелник Златко Хујић, зажеливши успјешан рад присутнима и излагачима, те је истакао да Општина даје свесрдну подршку даљем развоју активности.
У форми излагача говорили су Радомир Продановић, који је присутнима говорио о агротехникама узгоја соје, Едхам Хоџић, који је упознао са педолошким аспектима.
Када је ријеч о узгоју соје, у мају су почеле активности на простору  Општине Босански Петровац гдје су четири пољопривредна произвођача засијали соју на огледним парцелама, укупне површине 10 дулума.
Пољопривредним произвођачима је било обезбјеђено сјеме, заштитна средства, те консултантска помоћ од стране стручњака у овој области.
Циљ данашњег скупа је да се утврде и анализирају резултати на основу посматрања развоја културе од сјетве до жетве, од стране Пољопривредног завода УСК-а.
Наиме, на основу остварених резултата, разматрањем извјештаја огледних парцела, утврђено је да Општина Босански Петровац има перспективу и на овом пољу.
Сљедеће године се очекује наставак активности, а о конкретним детаљима знат ће се тек на прољеће.

Нема коментара: