понедељак, 5. децембар 2016.

Мартин-бродски слапови: Нетакнута љепота као из бајки

Мартинбродски слапови су децембар дочекали у минусу, а захваљујући реконструисаним прилазним мостовима и видиковцу на слаповима у Мартин Броду, омогућен је потпунији доживљај цјелокупног амбијента. Ову величанствену локацију посјећују туристи из цјелог свијета, посебно у љетним мјесецима, уживајући у непоновљивој и вјековима нетакнутој природној љепоти.Мартин Брод, насеље из средњевјековног доба удаљено 50-так километара јужно од Бихаћа, смјештено је на мјесту гдје се рјека Унац улива у рјеку Уну. Како легенда каже, ово живописно мјесто које посјетиоце оставља без даха, добило је име по младој дјевојци Марти која је била заљубљена у војника. Прелазећи рјеку, да би дошла до свог вољеног, снажна струја ју је повукла и заувјек однјела, а становници овог краја сваки прилаз рјеци називали су брод, па је тако добио име Мартин Брод.

Мартин Брод лежи на наслагама бигара, за чији настанак је потребна изузетна чистоћа воде и неколико стотина врста алги, маховина, инсеката и пужева. Тај вјековни процес током којег се мјења изглед воденог тока, указује нам то да је цјело подручје некад било под водом.Овдје се природа поиграла на најљепши могући начин и кроз цјело насеље створила мноштво слапова, базена, поточића и водопада од којих се издвајају Јалак, Средњи и Доњи, и Велики слап.

Велики слап, познатији као Миланчев бук, први је на рјеци Уни и један од најатрактивнијих унутар Националног парка Уна. Спушта се преко мноштва рукаваца са више од 54 метра висине, градећи јединствене бигарне творевине својствене само овој смарагдној љепотици.

Мартин Брод се налази у оквиру граница Националног парка Уна чији је, између осталог, циљ да заштити његов јединствени екосистем и усмјери цјелокупни развој подручја путем економске и еколошке одрживости, као јединственог споја културно-историјског наслјеђа и природних љепота.

Нема коментара: