субота, 15. октобар 2016.

Прослављена слава цркве у Рујанима

У селу Рујани крај Ливна налази се мала православна црква посвећена празнику Покрова Пресвете Богородице. И ако у овом селу више нема православног живља, некадашњи становници и њихови потомци се окупљају у селу макар једном годишње како би обиљежили славу цркве, те на тај начин удахнули живот у овај храм.
Тако је било и ове године, када су се викенд уочи црквене славе окупили вјерници. Неки су овом приликом пристигли из Београда и Бања Луке, а неки из оближњих мјеста као што су Губин, Сајковић и Грахово. Пред 20-ак окупљених, Свету Литургију служио је парох лијевањски отац Жељко Ђурица. Током службе, дио присутних је приступио и светим тајнама исповјести и причешћа. Кум овогодишње славе био је Влада Маљковић из Сурчина, који је са својом породицом припремио славско жито и колач.
Обраћајући се окупљеним вјерницима на крају Свете Литургије, отац Жељко их је подсјетио да се на празник Покрова Пресвете Богородице обиљежава тренутак када се, давне 911. године, у Богородичиној цркви у Цариграду над окупљеним народом појавила Пресвета Богородица, са распростратим омофором, или покровом, у рукама, којим је покривала окупљени народ. Истакао је да Пресвета Богородица на исти начин данас окупља вјерни народ везан за овај храм, сабирајући нас њеним покровом.

Нема коментара: