четвртак, 28. јул 2016.

Нова нада за повратак: У Босанском Грахову отворене пекара и пиззерија

У Босанском Грахову су отворене пекара и пиззерија уз подршку локалних власти и подржани грантовима у оквиру пројекта "Примјена концепта људске сигурности у циљу стабилизације заједница у Кантону 10" који финансира УН Фонд за људску сигурност, а имплементирају га УН агенције у БиХ (ИОМ, УНХЦР, УНДП и УНИЦЕФ).

Пекару су отворили млади повратници из Приједора Бранка (27) и Мирослав (31) Арежина који су одлучили да се врате у свој град и покрену посао. Општина их је подржала простором и адаптацијом простора, а средствима гранта су набавили потребну опрему за производњу свјежих пекарских производа које становницима Босанског Грахова долазе из Дрвара и Ливна.

"Једва се преживљавало, посла слабо, мораш све платити, преломили смо и одлучили  доћи овдје. Док не ријешимо све око стана тренутно смо код мојих родитеља. По занимању сам пекар, Грахово нема пекару, и вјерујем да ћемо након почетне подршке даље моћи наставити сами", каже Мирослав док Бранка за пултом чека прве купце.

"Почели смо са основним производима – хљеб, кифле, пецива…, а онда ћемо вдјети како ће посао ићи, вјероватно ћемо прво почети с буреком, а вољели бисмо касније понуду проширити на колаче и торте. Дио производа ћемо дистрибуисати у маркет и надамо се да ће се та сарадња проширити. Воље имамо, желимо радити и понудити овом граду нешто што сваки нормалан град има", прича Бранка, а у пекару улази и први купац.

"Значи нам ово, видите у каквом је стању град, а сама чињеница да нисмо имали пекару довољно говори. Драго ми је да могу доћи у пекару и купити свјежу кифлу, свјеж хљеб", каже први купац Горан Галић.

Са сином Вуком у пекару је дошао и Гаврило Миле Принцип који у отварању пекаре и пиззерије види охрабрење за становнике Грахова.

"Ми смо упорни, али треба и подршке. Нешто се помјера, донедавно смо и по лијекове морали ићи у Ливно, недавно је отворена апотека, ево сад је ту и пекара, па ћемо и ми моћи купити хљеб и пецива која нису морала ‘путовати’ из Ливна или Дрвара", каже нам Принцип.

У пиззерији Грахово такођер је живо. Власница Луца Кокаловић не крије задовољство што се врата пиззерије коју она и супруг Томо одавно сањају напокон отворена.

“Кренули смо са својим средствима, и није ишло лако, нисмо могли докраја, тако да је ова подршка дошла у правом моменту и ‘претегнула’ да се пиззерија напокон може и отворити. Данас смо ту, надам се да ће посао добро ићи”, каже Луца.

“Град раније није имао овакав објекат, вјерујемо да ће бити интереса становника Босанског Грахово, а ту су упослени ‘Шумарије’, Граничне полиције, општине… Нудимо пиззу, сендвиче, биће и колачи, људи ће имати мјесто гдје могу изаћи”, појашњава супруг Томо који се у Босанско Грахово вратио још 1996. Ту су и њихова дјеца Томислав и мала Михаела. Томислав нам скромно каже да воли фудбал и тренира карате.

“Не само да тренира, већ је првак БиХ у каратеу у својој категорији, а на свјетском првенству у Београду освојио је четврто мјесто”, поносно нам говори тата Томо и показује фотографије с такмичења, а у кухињи се посао ‘захуктава’. Пиззерија би за почетак требала обезбиједити најмање четири нова радна мјеста.

“Пиззе сам раније правила кући, тренутно сам без запослења и надам се да ће пиззерији кренути и да ће бити посла”, прича нам Тања Момић док мијеси тијесто. Особљу је дошао помоћи професионални кухар и наставник у Угоститељској школи Дрвар Драган Шобат.

“Град практично нема угоститељску понуду, нема хотела, ресторана, ова пиззерија је нешто што ће им добро доћи. Дошао сам да помогнем да се посао ‘ухода’, да обучимо особље и да даље крену сами”, каже нам Драган Шобат, а међу првима пиззу су имали прилику пробати дјевојчице и дјечаци који су се окупили испред пиззерије.

“Откако сам се вратио у Грахово 1999., нисмо имали пиззерију ни пекару, и надам се да ће данас отворени објекти успјети успјешно наставити с радом. Људи се још враћају у Грахово, и овакви догађаји их могу охрабрити, помака има, планира се и отварање циглане”, каже начелник Босанског Грахова Душко Радун који је с премијером Ливањског кантона Драшком Далићем присуствовао отварању пекаре и пиззерије.

“Сваки нови објекат који нуди нова радна мјеста је добродошао и много значи, посебно у повратничким општинама попут Босанског Грахова”, каже премијер Далић.

Нема коментара: