четвртак, 26. јануар 2017.

Босанско Грахово једина је општина у ФБиХ без дома здравља

У Босанком Грахову, најсиромашнијој општини на подручју Федерације БиХ, ништа не функционише онако како треба.У општини са најстаријим становништвом у БиХ нема ни центра за социјални рад, ни дома здравља, а до прије годину дана није било ни апотеке. 
Премда смјештено у идиличном пејзажу, на раскрсници путева који из БиХ воде према Далмацији и Лици, живот у Босанском Грахову је све, само не идила. Посебан проблем је недовољна здравствена заштита јер је пријератни Дом здравља постао амбуланта у којој се квалитет здравствених услуга мјери на врјеме до и након Ливна. Каже начелник Душко Радун и додаје: "До 2011., док смо припадали ДЗ у Ливну, имали смо сву здравствену заштиту и сви су нам капацитети били доступни. Доктор опште медицине и стоматолог са медицинским особљем стално су били ту, а редовно су долазили и специјалисти. Међутим, због неких политичких игара, 2011. ми смо прешли у Дом здравља Дрвар. Од тада настају проблеми јер доктор из Дрвара долази два пута недјељно, евентуално 3. Долази по 2-3 часа, некада и буквално само уђе, појави се и окрене се. "
Из Општине смо се упутили према амбуланти. Због снјега на градским саобраћајницама, отежано смо возили, али ипак смо савладали узбрдицу и стигли пред здравствену установу. На степеницама је био лед, у ходницима хладно, замрзла се и вода. С нама у друштву је била Данка Зелић, предсједница Удружења грађанки "Грахово". Та Удруга је прије десетак година захваљујући донаторској помоћи (Европска комисија, норвешка влада и УНДП) опремила гинеколошку амбуланту, али због сиромаштва, превентивни прегледи са Папа-тестом већини женске популације нису доступни. Наша саговорница додаје како би, након двогодишње паузе, уз помоћ новог донатора, с едукацијом и прегледима жена поновно требали почети.
- Добили смо подршку и финансијску помоћ од Екуменске иницијативе жена из Омиша. Кад ћемо почети, не знам јер, као што видите, овдје нити има гријања, велика је хладноћа, а како је малоприје медицински брат рекао, нема ни воде ", истиче Данка и" баца око "на опрему уз констатацију:" Добро је, све је на мјесту. "
Рјешење проблема Граховљаци виде једино у успостави сопственог дома здравља или у враћању овдашње амбуланте под окриље Ливна, рекао је начелник Радун те додао да заинтересованог докторског кадра за живот и рад у Босанском Грахову има. Општина располаже са 14 станова, тако да стамбено збрињавање није проблем, а спремна је покрити и неке друге трошкове, каже начелник Радун и додаје како ће врло скоро упутити одређене прједлоге и захтјеве кантоналним властима.

Нема коментара: