понедељак, 16. јануар 2017.

Саопштење за јавност начелника општине Босанско Грахово

Преносимо вам саопштење за јавност начелника општине Босанско Грахово господина Душка Радуна у ком се између осталог каже."ИСТИНА ЈЕ ПОПУТ ВОДЕ, УВИЈЕК НЕГДЈЕ ПРОЦУРИ"
Поштовани грађани и уважени пријатељи, цијењени Граховљаци и Дрварчани,
Претходних дана смо свједоци разних неистинитих саопштења, наметнутих текстова, злурадих коментара од стране неодговорних појединаца и политичких организација у виду никад неуспјешнијег ОО Снсд Дрвар и Снсд ФБиХ, како на друштвеним мрежама, тако и у електронским и штампаним медијима, везаним за набавку санитетског возила за Амбуланту у Босанском Грахову. Знајући да је у овим тешким и турбулентним временима на нашим просторима, у времену када је егзистенција и опстанак нашег поносног народа, можда као никад прије драматично угрожена, дужност, част и обавеза ми је да као одговоран човјек, као особа која се налази на позицији начелника општине Босанско Грахово станем у одбрану истине, у одбрану Босанског Грахова и свих његових грађана, најмање себе, знајући да је улога искреног човјека увијек тешка улога, да лоши, прорачунати и искварени људи једино не могу бити искрени и да они који се највише заклињу у искреност да су то заправо најмање.
Развој овог догађаја, који је на почетку замишљен као хуман и неопходан за све становнике Босанског Грахова с обзиром на изузетно низак ниво здравствене заштите са којим се већ пуних 20 година суочавају становници Грахова, ме је прије свега као човјека разочарао да сам "принуђен" да Вам саопштим како је све текло, како је почело, како је успјешно трајало и како се све на најсрамнији начин "завршило".
Наиме, у априлу прошле године на састанку у згради општине Босанско Грахово иницираног од стране канцеларије Ундп-а за Кантон 1 и Кантон 10 и моје маленкости, гдје сам изнио поменуте забрињавајуће проблеме здравствене заштите наших грађана, заједнички смо се договорили да контактирамо амбасаду Републике Кореје у БиХ и да организујемо састанак са делегацијом амбасаде. До састанка долази у јулу 2016. године, гдје нам у посјету општини долази амбасадор Републике Кореје, господин Парк Њон Суп и у присуству делегације Ундп-а договарамо детаље акције у коју су укључени санитетско возило за Амбуланту и обнова једног крила Амбуланте у Грахову, како би ниво здравствене заштите подигли на један виши ниво какав становници Грахова у 21. вијеку ваљда напокон заслужују.
На састанку који је усљедио у августу прошле године добили смо чврста обећања и увјеравања да ће нам оба наша захтјева или боље речено вапаја, бити услишена и реализована, возило у 2016. години, а реновирање дијела Амбуланте у текућој 2017. години.
Међутим, у октобру мјесецу ствари почињу да крећу низбрдо и у контакте са Ундп-јем и амбасадом Републике Кореје укључује се Влада Кантона 10 са господином Драшком Далићем на челу, који се по овој теми "неочекивано" активира и без знања начелника општине Босанско Грахово умјесто возила за Амбуланту у Грахову и реновирања једног крила Амбуланте у Грахову, "ничим изазван" мијења претходно постигнут договор, гдје умјесто већ договореног и утврђеног, постиже договор за једно санитетско возило за Дом здравља Ливно и једно за Дом здравља Дрвар. Разлог промјене нам је "појашњен", и наведен је критеријум "број становника и корисника здравствене заштите", који с обзиром да општина Босанско Грахово има најмање становника у оквиру Кантона, никад од стране Босанског Грахова неће моћи бити испоштован. На овај се начин Босанском Грахову пријети да трајно остане без било какве здравствене заштите, без амбуланте, без доктора, без медицинске сестре, без возила, без адекватне опреме, јер по оваквом сценарију и "успостављеном" критеријуму Босанско Грахово би требало остати болесно, пусто, без становника и без живота.
Да би јавности Босанског Грахова, Дрвара и шире ситуација била још јаснија изнијећу још неке, по мени битне чињенице. Амбуланта Босанско Грахово "егзистира" у оквиру Дома здравља Дрвар од 2011. године и морам са жаљењем констатовати да је вријеме показало да је таквом одлуком направљена велика грешка и да се ниво здравстене заштите за становнике Босанског Грахова додатно погоршао.
У прилог томе напомињем да намјенска средства из Завода за здравствено осигурање Кантона 10 одлазе годинама искључиво на рачун Дома здравља Дрвар, гдје је Амбуланта у Босанском Грахову изузета од коришћења истих или их добија на кашичицу, што директно доводи сам објекат у стање у ком се не могу обавити ни најједноставнији медицински захвати. Такође, по договору са Домом здравља Дрвар, неопходно је и санитетско возило, као и основни медицински апарати уз ангажовање стално запосленог доктора који би требао бити запослен у Амбуланти и 24 часа бити на услузи свим становницима Босанског Грахова.
Нажалост, у стварности се дешава потпуно супротно. Остајемо без санитетског возила, доктори из Дрвара долазе два пута седмично по 90 минута, а возила и опрема који су пристизали у претходним годинама на име Амбуланте у Грахову од стране различитих Удружења Граховљака из дијаспоре одлазе у Дом здравља Дрвар. Ради се о донираном ултразвуку, апарату за анализу крви, апаратима за гинеколошку и стоматолошку ординацију, те санитетском возилу и луксузном аутомобилу којег је дугогодишњи директор др. Драго Кнежевић користио највише у приватне сврхе, потпуно га упропастивши превозећи у њему и грађевински материјал за изградњу "поштено зарађене" виле на Брежинама. Није ми такође јасно откуд толика потреба за још једним санитетским возилом за Дом здравља Дрвар, уз дужно поштовање према медицинским радницима који раде у нехуманим условима, са нередовним и ниским платама, уз велико поштовање према становницима Дрвара и пацијентима који свакодневно посјећују Дом здравља Дрвар, када јавност зна да је још у септембру мјесецу прошле године у Дом здравља Дрвар, стигло једно возило. Постављам питање, ако је већ једно возило купљено и обезбјеђено прије неколико мјесеци откуд потреба за још једним и ако је ДЗ Дрвар рачунао на возило од стране Корејске амбасаде зашто се ово возило из септембра мјесеца уопште набављало.
Оно што је у овим чињеницама које износим уствари најбитније и најболније јесте да је у току 2016. године 6 становника Босанског Грахова преминуло управо због непостојања адекватне здравствене заштите у самом Грахову и потребе да се теже обољели пацијенти у хитним случајевима морају прво из Грахова пребацити својим приватним аутом до Дрвара, затим из Дрвара упутницом дежурног доктора у Ливно, гдје се овим непотребним губљењем времена, минута које тада значе читав живот, животи нажалост губе и Грахово се гаси.
Такође, напомињем да сам половином децембра мјесеца прошле године у званичној посјети у госте примио и потпредсједницу Федерације БиХ, госпођу Мелику Махмутбеговић, која ми је након што сам јој између осталог предочио и проблематику "функционисања" здравствене заштите у нашем Грахову, обећала да ће учинити све што је у њеној моћи да се здравствена заштита подигне на виши ниво и изјавила крајње отворено и директно да је једино логично рјешење да на основу свега виђеног, санитетско возило стигне у амбуланту Босанско Грахово.
Неколико дана послије поменуте посјете, на 57. сједници Владе Кантона 10, на основу захтјева општине Босанско Грахово, Влада се као колективно тијело требала изјаснити на ову тему, како би то био заиста став Владе, а не појединца. Такав захтјев је нажалост одбијен и одлука донесена од стране једног појединца.
Овим саопштењем за јавност никако ми није намјера, ни жеља да стварам јаз и сукобе између становника Босанског Грахова и Дрвара. Мени, мојим сарадницима и члановима Српске Напредне Странке Кантона 10 је једини задатак и једино битно да сви заједно на овим просторима живимо боље и не можемо да ћутимо и трпимо неправду коју према нама чине неодговорни појединци из Снсд-а који су спремни да подвалама посвађају Грахово и Дрвар. Дом здравља Дрвар је прије неколико мјесеци добио санитетско возило и нека је, сада је дошло и друго захваљујући иницијативи и набавци Босанског Грахова и ми се тога нећемо одрећи, јер сматрамо да и ми заслужујемо и имамо право на бољу здравствену заштиту, на сигурнији и безбједнији живот, право на останак и опстанак нашег народа и Босанског Грахова.
Начелник општине Босанско Грахово
Душко Радун.

Нема коментара: