субота, 14. јануар 2017.

Замјена свештеника СПЦ у Ливну

С благословом Његовог преосвештенства Епископа бихаћко-петровачког г. Атанасија, након 15 година службовања у парохији Лијевањској, отац Жељко Ђурица прелази на нову парохију.
djurica-1-102x150Отац Жељко је у Ливно дошао 2001. године са својом супругом, као први послијератни свештеник. Када је стигао у Ливно, затекао је парохије које је по много чему требало дизати из пепела, како у физичком тако и у духовном смислу. На територији четири парохије које су му повjерене – Лијевањске, Врбичке, Губинске и Црнолушке – није било нити једног храма и нити једног парохијског дома који током ратних сукоба нису претрпjели већа или мања  разарања. Служећи и Богу и народу, водио је и надгледао васкрс наше Цркве у Ливањском пољу.
Млад, пун снаге и вjере, прионуo је на рад уз помоћ добрих људи које је увиjек умио да окупи око себе и који су умјели њега да пронађу. У самом Ливну, предузети су обимни радови прије свега на обнови звоника храма Успења Пресвете Богородице, запаљеног током рата, као и саме цркве на којој је зуб времена учинио своје. Обновљен је и парохијски дом, као и капела и спомен-костурница који су били тешко оштећени. У парохији Врбичкој, обновљен је храм Силаска Светог Духа на Апостоле са парохијским домом. У сусједној парохији Губинској, током година обновљена је црква Успења Пресвете Богородице у Губину са парохијским домом, као и црква Покрова Пресвете Богородице у Рујанима. На самом западу ливањског поља, у парохији Црнолушкој, обновљен је храм Св. Пророка Илије у Црном Лугу и храм Св. Великомученика Георгија у Пеуљама.
Паралелно са обновом храмова, текао је и повратак вјерног народа, који је у рату избјегао са својих вјековних огњишта. Након година расејања, али и комунистичке владавине, требало је обновити и ”живу Цркву” на овим просторима. Својом побожношћу, смиреношћу и посвећеношћу, успјео је о. Жељко да обори све препреке на овом путу, враћајући народ цркви како и доликује правом пастиру.
Иако одлази на нову парохију у Брчком, у епархији зворничко-тузланској, вјерујемо да, као и његови претходници, из парохије Лијевањске и Ливањског поља никада неће отићи и да ће увек бити са нама!
predragНаш нови свештеник, отац Предраг Црепуља, рођен је 12. децембра 1991. године и одрастао је у Јању код Шипова Богословију Св. Арсенија у Сремским Карловцима завршио је 2012. године. Исте године уписао је Богословски факултет Св. Василија Острошког у Фочи,  који је завршио 2016. године као студент генерације. Након тога, предавао је вјеронауку у Шипову као и Руски језик у Основној школи, такође у Шипову. Рукоположен је 19. марта 2016. године у Подбрду, општина Мркоњић Град. Од тада служи као свештеник на парохији крњеушко-вођеничкој у Крњеуши, истовремено предајући и као вјероучитељ у Мјешовитој средњој школи у Босанском Петровцу. Отац Предраг говори руски и њемачки језик.
Нашем новом свештенику, оцу Предрагу Црепуљи, и његовој породици желимо топлу добродошлицу, верујући да ће са новом снагом наставити тамо гдје је његов претходник стао! У томе ће имати помоћ и подршку свих православних Срба из Ливна и цијелог Ливањског поља, како оних који и данас живе на овим просторима тако и оних расејаних широм свијета, а вјерујемо и других људи добре воље!

Нема коментара: