- Удружење грађана "Рурални развој" Дринић организовало је у недјељу навече у селу Бравско, код Босанског Петровца, други "Фестивал кобасице", који је окупио већи број произвођача, али и љубитеља овог гастрономског специјалитета Централни догађај, који је одржан у локалном угоститељском објекту "Дијана", био је оцјена квалитета готових сухомеснатих производа, а манифестација је пропраћена низом других садржаја. Тако су сви присутни, у угодном амбијенту, имали прилику пробати припремљене кобасице, али и друга традиционална јела петровачког краја попут домаћих колачића и пита, док је у понуди била и неизбјежна домаћа ракија, такође из овог краја. "На нашем другом 'Фестивалу кобасице' учествовало је укупно 14 произвођача који су узорке својих кобасица предали комисији којом је предсједавао чувени бањалучки месар Стеван Тејић", рекли су нам из Удружења "Рурални развој". Комисија је, према правилима, оцјењивала спољашњи изглед кобасице, састав и изглед пресјека, конзистенцију, затим боју, те укус и мирис. Тако је, према мишљењу комисије, најбоље оцијењена кобасица коју је направио Милан Радуловић из Бравска, друго мјесто је заузео Душко Латиновић из Буковаче, док је трећи био Душан Лукић из Дринића. "Ниједна кобасица није досегла златну медаљу за квалитет, што је показатељ да наши кобасичари морају учити. Добра прилика нас очекује од 26. до 28. фебруара на кобасицијади у мјесту Турија, у србијанској општини Србобран, за коју је наше удружење добило позивницу за учешће", рекли су нам из овог удружења. Како су нагласили, Удружење има мисију афирмације руралних подручја у свим сегментима. С тим у вези, истичу да је најбољи начин за то управо одржавање традиције и јачање идентитета, јер Европи не требамо безлични и слаби, већ са јасно израженим идентитетом.
Нема коментара:
Постави коментар