понедељак, 7. новембар 2016.

ЗАПАЊУЈУЋЕ ОТКРИЋЕ НА ХРИСТОВОМ ГРОБУ: Платформа на којој је сахрањен остала је нетакнута 2.000 година

Док су истраживали “гроб“ Исуса Христа, стручњаци су открили скривене слојеве у једном од најсветијих мјеста у хришћанству. “Оно што је пронађено,“ рекао је археолог Националне Географије Фредрик Хиберт, “је запањујуће“.

Према извјештајима Националне Географије, тим стручњака је открио да је мјесто гдје се вјерује да је сахрањен Исус Христос остало углавном нетакнуто након излагања по први пут.– Оно што се догодило овдје прије 2.000 година је у потпуности промјенило историју свјета- рекао је Дејвид Греније, секретар групе која надгледа имовину Римокатоличке цркве.

– То што смо били у могућности да копамо, рецимо, стјене гдје је постављено Христово  тјело… то је велика радост.Прелиминарни извјештаји су потврдили да наводно гробно мјесто Исуса Христа није мјењано након вишевјековног разарања и реконструкције цркве Светог гроба у Јерусалиму.По први пут у много вјекова, истраживачи су уклонили мермерне облоге које покривају гробницу Христа у цркви Светог гроба у Јерусалиму и открили да је платформа гдје је Христос сахрањен остала нетакнута.
Та платформа се налази у Едикули или “кућици,“ малој мермерној капели у центру цркве Светог гроба, која је наводно направљена 1555. године, иако је вјероватно тамо постављен прије много вјекова, како би спрјечило ходочаснике да узимају дјелове реликвија.Само неколико часова прије него што је тим распуштен, наишли су на оно за шта вјерују да је оригинални Христов погребни кревет.

– Апсолутно сам затечен. Кољена ми се мало тресу јер нисам ово очекивао- рекао је Фредрик Хиберт, археолог Националне Географије.

– Не можемо да тврдимо 100 посто, али изгледа да је ово видљив доказ да локација гробнице није временом помјерана, а то је нешто што су се научници и историчари питали деценијама- додао је он.

Исус Христ је био стављен на погребни кревет након што је разапет, негдје током 30-их година, а васкрсао је три дана након смрти и напустио свој гроб како би наставио да проповеда пре повратка у рај.

Нема коментара: