субота, 5. новембар 2016.

Потписан уговор за изградњу ауто-пута Бањалука - Млиништа

Директор предузећа Ауто-путеви Републике Српске, Душан Топић, и потпредсједник кинеске компаније Пауер Чајна - Синохидро за Евроазију, Јанг Фан, потписали су данас у Риги комерцијални уговор за изградњу ауто-пута од Бањалуке до Млиништа.Уговор би требало да убрза процедуру за одобравање кредита од кинеске Ексим банке, чиме би се финансирала изградња прве дионице наведеног ауто-пута, од Гламочана до Пута АВНОЈ-а, дужине 62 километра, саопштено је из Ауто-путева РС.
Овај уговор парафиран је раније уз сагласност Владе Републике Српске, а данас је потписан на маргинама Петог самита шефова влада земаља централне и источне Европе и Кине - Самиту "16 плус један".
Потписивању уговора присуствовали су замјеник предсједавајућег Савјета министара БиХ Мирко Шаровић, који је и координатор за сарадњу БиХ и Кине, као и потпредсједник Пауер Чајна-Синохидро за међународне послове Сјунг Лисјин.
Топић се у Риги поново сусрео са генералним директором компаније "ајна Шандонг интернешнел енд техникал кооперејшн груп, Менг Јангом, са којим је разговорао о досадашњим активностима на припреми и реализацији пројекта изградње ауто-пута од Бањалуке до Приједора и Новог Града.
Јанг је потврдио спремност ове кинеске компаније да се преговори о концесионом споразуму, на основу којег би био грађен ауто-пут, у наредном периоду убрзају и дефинишу до краја, како би и овај пројекат скорије могао да буде припремљен за почетак реализације.

Нема коментара: