уторак, 22. новембар 2016.

Епископ Атанасије одржао радни састанак са архијерејским намјесницима

Његово Преосвештенство Епископ бихаћко-петровачки Атанасије је данас, 22. новембра 2016. године, у преподневним часовима одржао у Епископији у Босанском Петровцу радни састанак са архијерејским намјесницима намјесништава Епархије бихаћко-петровачке. Поред намјесника састанку су присуствовали и Архијерејски замјеник протојереј-ставрофор Никола Пено и Високопречасни протојереј-ставрофор Миладин Тешановић, парох хадровачки.
У овој текућој години ово је други радни састанак Епископа Атанасија са архијерејским намјесницима Епархије бихаћко-петровачке, приликом којег су архијерејски намјесници поднели Епископу Атанасију детаљне извјештаје о парохијским, црквеноопштинским и градитељским дјелатностима парохијских свештеника и црквеноопштинских управних одбора црквених општина Епархије бихаћко-петровачке.
Извјештаји парохијских свештеника са парохија свједоче да је најизраженији проблем православних вјерника стрепња над материјалном егзистенцијом, односно незапосленост и немогућност остваривања исте због недостатка радних мјеста. Констатовано је да проблем незапослености доводи до одласка млађих популација у потрази за послом у веће градове Републике Српске и даље. Парохијске статистике говоре о драстичном паду наталитета, а старосна доб парохијана у парохијама је у великом броју преко педесет година. Ови проблеми су нарочито изражени у делу Епархије бихаћко-петровачке на простору Федерације Босне и Херцеговине. Евидентно је, да и поред ових проблема економске и демографске природе, парохијски свештеници редовно обављају своје богослужбене и парохијске дужности и успевају у изналажењу материјалних средстава неопходних за: изградњу храмова, црквенопарохијских сала, обнављање храмова, санацију и одржавању истијих.
На крају разговора Епископ Атанасије се захвалио архијерејским намјесницима и поучио их да су свештенослужитељи, а нарочито парохијски свештеници, у свакодневним мисијама и сусретима са вјерницима у парохијама, дужни свједочити о трпељивости и смирености у ношењу Крста, и уносити у повјерене душе вјерника радост Христовога Јеванђеља и Васкрсења.

Нема коментара: