четвртак, 14. април 2016.

Настављено суђење за злочине почињене 1992/1993 године над српским народом у Ливну

У наставку суђења за злочине почињене на подручју Ливна, свједок Тужилаштва БиХ изјавио је да је Војна полиција Хрватског вијећа одбране (ХВО) приводила особе српске националности, за које су постојали спискови о посједовању наоружања."Ми смо их приводили и предавали на пријавницу", казао је свједок Младен Јуранић, који је био у Војној полицији од маја или јуна 1992. године.
Он је навео да је Војна полиција била у школи "Иван Горан Ковачић" у Ливну, а у оквиру Војне полиције била је и крим-служба. Свједок вјерује да су приведене особе биле испитивана у крим-служби, али је напоменуо да он није присуствовао томе.
"У тој служби је био Ибрахимовић, те Сејо Велагић из Ливна", рекао је Јуранић.
Он је казао да му је Зденко Андабак био командант, а његови помоћници Јашаревић, те извјесни Пезер и Чарли.
За затварање, мучење и убиства српских цивила 1992. године у Основној школи "Иван Горан Ковачић" суди се Зденку Андабаку, Муамиру Јашаревићу и Сеаду Велагицу. Оптужница их терети у 29 тачака.
Према оптужници, андабак је био командант Војне полиције ХВО-а за Оперативну зону Сјеверозападна Херцеговина, Јашаревић његов замјеник, а Велагић припадник криминалистичке службе Војне полиције ХВО-а.
На питање Тужилаштва да ли се сјећа да је у августу 1992. у фискултурну салу школе доведен већи број особа српске националности, свједок Јуранић је казао да се не сјећа.
Свједок Љупко Билић, такође је навео да му је командант био Зденко Андабак. Према његовим рјечима, у сали школе било је притворено између 30 и 50 особа српске националности, како у цивилним одјелима, тако и у униформи. Навео је да не зна да је било физичког малтретирања.
Тужитељица Лејла Коњић је свједоку презентовала изјаву из 2012. године, у којем спомиње затвореника по надимку "Гроф", који је претучен у канцеларији Ибрахимовића. Свједок је навео да је "Гроф" потом у ходнику школе пљунуо у лице Сеју Велагића, те је одведен.
Он је казао да се не сјећа шта је рекао у изјави и да му је памћење слабо јер је прије годину дана имао мождани удар.
Да је Андабак био командант Војне полиције ХВО-а устврдио је и свједок Тужилаштва Борислав Салапић. Он је рекао како је погрешио у истрази када је казао да је Јашаревић био Андабаков замјеник.
Салапић је навео да је добијао распоред и задатке од водитеља патрола. У исказу свједока из 2014., како је казала Коњић, наводи се да је он добијао задатке од Андабака или Јашаревића.
"Нису увек они давали задатке", рекао је Салапић.
Он је казао да је у школи било притворено између 50 и 100 особа српске националности.
Суђење се наставља 20. априла

Нема коментара: