петак, 11. новембар 2016.

Слиједи изградња вриједног туристичког центра "Клековача"

Преднацрт просторног плана подручја посебне намјене "Клековача", општина Петровац, предвиђа изградњу туристичко-рекреативног центра на овом подручју вриједности око 338 милиона евра у којем ће моћи да се запосли око три хиљаде радника.Помоћник министра за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске Драган Јевтић рекао је да након преднацрта плана слиједи израда нацрта плана подручја посебне намјене "Клековача", односно самог плана и других планова за изградњу тог подручја, те да би та припремна фаза требало да буде завршена до прољећа наредне године.
"Ријеч је о веома атрактивном подручју површине око 3.790 хектара чија је намјена изградња туристичко-рекреативног центра за зимски и љетни туризам", рекао је Јевтић новинарима у Бањалуци током стручне расправе о преднацрту просторног плана подручја посебне намјене "Клековача".
Он је додао да је ријеч о "огромном пројекту какав није реализован на подручју БиХ у посљедњих 50 година".
Јевтић је нагласио да у данашњој стручној расправи о преднацрту плана за "Клековачу", коју је организовало Министарство за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске, осим чланова савјета плана учествују и сви корисници инфраструктуре на подручју "Клековаче" који су заинтересовани за сам план.Руководилац радног тима за израду преднацрта просторног плана подручја посебне намјене "Клековача" Весна Симић истакла је да је реализацијом просторног плана предвиђена изградња туристичких садржаја за зимски, планински и љетни туризам.
"Планирана је изградња ваздушне бање гдје ће бити могуће лијечење различитих врста обољења какве су астма, анемија и гдје ће бити могућа рехабилитација након различитих врста зрачења, те лијечење неспецифичних обољења плућа", рекла је Симићева.
Она је нагласила да је на подручју "Клековаче" планирана и изградња скијалишта са ски-стазама дужине 64 километра које ће моћи да приме око десет хиљада скијаша.
"Очекује се и пораст броја становника у општини Петровац, као и пораст дневних миграција из сусједних општина", рекла је Симићева.
Према њеним ријечима, након просторног плана за подручје "Клековача" биће израђен такозвани зонинг план у којем ће бити тачно дефинисана мјеста и капацитети туристичких објеката.

Нема коментара: