петак, 12. децембар 2014.

Гламоч ће ускоро бити богат град

Влада ФБиХ усвојила је данас Програм регионалних истраживања нафте, кондензата и природног гаса на простору Федерације БиХ за период од 2014. до 2023. године као документ развоја истраживања перспективних подручја нафте и гаса на терирорију ФБиХ, преноси бх. Новинска агенција Патриа.Федерално министарство енергије, рударства и индустрије и Федерални завод за геологију задужени су да, у року од 30 дана, сачине Акциони план за реализацију програма истраживања за територију Динарида. Обавезани су и да, у складу са Законом о истраживању и експлоатацији нафте и гаса у ФБиХ, изврше припремне радње у циљу покретања и реализације програма истраживања нафте и гаса на територији сјеверне Босне.
Влада је задужила федерално министарство животне средине и туризма, финансија, рада и социјалне политике, просторног уређења, те Федералну управу цивилне заштите да, у року од 30 дана, изврше све припреме из своје надлежности у вези истраживања и експлоатацију нафте и гаса, као и да анализирају донесене политике и упоредне анализе са политикама држава с добром праксом у истраживању овој области.
Како је познато, стратегијски планом и програмом развоја енергетског сектора ФБиХ, усвојеном 2009. године, наглашен је значај и утицај нафте и природног гаса на укупан економски и друштвени развој БиХ. У циљу даљег развоја енергетског сектора, дата је и препорука за наставак истраживања нафте и гаса на основу повољних резултата раније спроведених истраживања. У том контексту, Програм регионалних истраживања нафте, кондензата и природног гаса на простору Федерације БиХ за период од 2014. до 2023. године представља основни стратегијски програм Владе за дефинисање блокова за истраживање и за додјеле концесија.
Основни циљ истраживања је дефинитивно рашчишћавање двојбе о постојању економски интересантних лежишта нафте и гаса, те давање значајног доприноса познавању геолошког састава и структуре коре на истражним просторима.
На основу резултата истраживања, претпоставља се да постоје перспективни простори за истраживања нафте и гаса у сјеверној Босни (Орашје, Оџак и Тузлански базен), средњој Босни (Сарајевско-зенички базен), те југозападној и јужној Босни и Херцеговини (Велика Кладуша-Гламоч- Дрежница-Столац-Неум). Ови истражни простори су издвојени тако да се уклапају у два одвојена пројекта истраживања нафте и гаса: Пројекат Динариди (Велика Кладуша-Гламоч-Дрежница-Столац-Неум и Сарајевско-зенички базен) и Пројекат сјеверна Босна.

Нема коментара: