петак, 29. јануар 2016.

Свједоци Државног тужилаштва испричали како су 1992. претучени у основној школи у Ливну

Слободан Вујичић је казао како је у јулу 1992. године ухапшен и одведен у Основну школу "Иван Горан Ковачић". Како је рекао, у сали су били све Срби.
"Једанпут ме извео Јашаревић у неку канцеларију, односно учионицу. Он је био врло непријатан, строг, није пуно причао. Рекао ми да пишем све што знам о СДС-у (Српска демократска странка) ", казао је Вујичић.
Он је додао да га је Јашаревић ударио шаком када је рекао да не зна одговоре на постављена питања.
Свједок је навео да Јашаревић није из Ливна, те да "мисли да га је препознао" на фотографијама када је давао изјаву у Бањој Луци.
За затварање, мучење и убиства српских цивила 1992. године у Основној школи "Иван Горан Ковачић" суди се Зденку Андабаку, Муамиру Јашаревићу и Сеаду Велагицу. Оптужница их терети у 29 тачака.
Према оптужници, андабак је био командант Војне полиције Хрватског вијећа одбране (ХВО) за Оперативну зону Северозападна Херцеговина, Јашаревић његов замјеник, а Велагић припадник криминалистичке службе Војне полиције ХВО-а.
Сведок Вујичић се присетио и како је претучен када су кренули на размјену. Он је навео да му је било наређено да седне "каубојски" док је испитиван и "физички обрађиван".
"Толико су ме изубијали. Пендреком, шакама ... срушили су ме доле ", казао је сведок, додавши да" мисли да су тад сви дошли на ред ". Он је додао да је након заробљеништва у школи био у кућном притвору.
Свједок је рекао да Зденка Андабака није лично знао, те да га је видео на ходнику школе, али да није имао контакта са њим.
"Не знам шта је радио. Знам да је био неки од команданата ", рекао је сведок, додавши да не зна ко је био главни у школи, а да је за њега био главни Јашаревић јер је стално ту долазио.
На питања Одбране, сведок је рекао да су се "извођења већином дешавала ноћу, кад главних нема ту".
На овом рочишту је свједочио и Јово Ерцег, који је рекао да је у школи био у два наврата. Први пут, како је навео, у августу 1992. године, био је око 15 дана и "тукао га је Швабо".
Ерцег је казао да је у септембру 1992. добио позив да се јави у школу и да је приликом испитивања добио јак ударац у десну јагодицну кост, те у задњицу.Он је рекао да је чуо да се особа која ударила зове Сеад Велагић.
"Видим га у судници. Мислим да седи у задњем реду ", рекао је Ерцег.
Суђење ће се наставити 3 фебруар

Нема коментара: