уторак, 2. фебруар 2016.

Епископ Атанасије служио у Босанском Грахову


Дана, 31.01. 2016. године на празник Светог Атанасија Великог и Светог Максима архиепископа српског велика духовна радост задесила је Грахово, јер је Епископ бихаћко-петровачки Господин Атанасије, на свој имендан , одлучио да посјети јуначи град Грахово. Свету Архијерејску Литургију је служио Епископ Атанасије, уз саслужење архимандрита Серафима игумана манастира Рмањ, Жељка Ђурице протојереја ставрофора пароха лијевањског, Милоша Црепуље пароха пљевско-мујџићог и јераја Савка Плавшића пароха граховског.
Тумачећи житије данашњег светитеља, Владика је истакао величину истинске борбе православних хришћана, који су прогоњени али нису одустали од праве истине и вјере у Господа Исуса Христа. Предводник погрешног учења, искривљеног богословља, лажног правослаља у вријеме Св. Атанасија био је безумни Арије, који је гледао да унизи Христово Божанство и Истину о Њему, као што и данас постоји много лажних учитења, „модерних заједница“ које покушавају са свим нечастивим силама да нас скрену са правог Божанског пута. Та борба је непрестана, наставља се и данас и трајаће док смо на овом свијету. Не треба да нас то обесхрабри, јер су увијек били прогоњени они који су на правом путу. Саме Христове ријечи нам говоре о прогонству Његовом и Његових ученика, што нам и говори цитат из Светог Писма: „Ако вас мрзи свијет, знајте да је мене омрзнуо прије вас. Кад бисте били од свијета, свијет би своје љубио, а како нисте од свијета него вас ја изабрах од свијета, зато вас мрзи свијет“. (Јн. 15, 18-19)
Наводећи нам многобројне примјере садашњих искушења и значај истинске православне вјере која нам помаже да не скрећемо са правога пута, Епископ је истакао важност недјеље и доласка на Свету Литургију. Само учествовање у Христовом животу, Његовом Васкрсењу, причешће Његовим Тијелом и пијењем Његове Крви добијамо тијелесну и духовну снагу да превазиђемо све препреке и искушења и да ходимо правим путом.

Нема коментара: