четвртак, 21. јануар 2016.

Велика побједа општине Босански Петровац пред Уставним судом ФБиХ

Пресуђено је да кантонални закон о шумама крши права локалних заједница, у Сарајеву је објављена одлука Уставног суда ФБиХ по захтјеву начелника општине Босански Петровац Златка Хујића којом је и дефинитивно потврђено да је Закон о шумама УСК годинама кршио права општине Босански Петровац и других локалних заједница на кантону. Одлука је донесена у корист  општине Босански Петровац а њом се налаже Скупштини УСК да у року од шест мјесеци усклади спорне одредбе Закона о шумама са Уставом ФБиХ и федералним Законом о праву локалних заједница.
Овим је Уставни суд потвдио да је општина Босански Петровац годинама била дискриминисана у погледу заштите и бриге о њеним шумским богатствима, у погледу заступљености у управљачким структурама кантоналних шумских предузећа и институција и запошљавања у њима, као и у погледу расподјеле прихода остварених од сјече шуме на њеној територији. Захваљујући овој одлуци, Скупштина УСК мора измијенити одредбе које су штетне по општину Босански Петровац и њено становништво у року од шест мјесеци или ће у супротном кантонални закон о шумама бити стављен ван снаге.
Ово је добра вијест и за друге шумом богате општине на кантону чији су ресурси годинама били брутално и неправедно узурпирани а права погажена од стране Кантона јер ће, уколико закон буде стављен ван снаге, у одсуству федералног закона готово сва надлежност за шуме припасти општинама. Због свега овога, у наредним мјесецима се очекује постизање праведнијег договора око заштите шумског богатства, као и око расподјеле прихода од кориштења шума и запошљавања у предузећима и институцијама које њима господаре.
Имајући у виду да је начелник Хујић захтјев за оцјену уставности спорних одредби Закона о шумама УСК упутио Уставном суду ФБиХ прије готово двије године и да је у међувремену узалудно послано чак четири ургенције по овом питању, очито је да се Уставном суду није превише журило да донесе одлуку која наноси штету локалним пиланским и шумарским лобијима и да је она донесена тек након показане одлучности и устрајности извршних органа општине да искористе сваки вид борбе за права Босанског Петровца. Коментаришући одлуку, начелник Хујић се захвалио Уставном суду ФБиХ на досљедној примјени Устава ФБиХ и Европске повеље о правима локалних заједница и нагласио да је ово вјероватно највећа побједа општине и њеног правног тима од рата наовамо.
„Ово је наша велика правна и морална побједа коју смо дуго чекали, и она је резултат наше свакодневне борбе за бољи живот наших грађана и за њихова права, а против неправде, самовоље и криминала која деценијама систематски уништава нашу општину,“ рекао је Хујић.
Начелник је такође истакао да му је жао што у кључном моменту те борбе није могао рачунати на подршку општинског вијећа које није подржало његову иницијативу о забрани сјече шуме на подручју општине. „Очекивао сам одлуку Уставног суда и пуно раније али је очигледно да је она донесена тек након наших бројних ургенција и након наше јавно исказане спремности да се у овој борби иде до краја, свим средствима. Жао ми је што општинско вијеће није препознало праву намјеру моје иницијативе и што је поклекнуло пред приватним интересима појединаца и лобија пред самим циљем ове утрке. Међутим, сретан сам што је она истрчана до краја и што је изгледа и сама одлучност коју смо показали у децембру била довољна да ствар покрене са мртве тачке и да суд донесе одлуку већ у јануару. Не мислим да је ово било случајно,“ истакао је на крају Хујић.
У духу ове пресуде, у данима и седмицама које долазе очекује се низ разговора са представницима кантоналних власти који би требали донијети договор око праведног третмана општине Босански Петровац у погледу заштите и кориштења њених шумских ресурса кроз нови кантонални закон о шумама.

Нема коментара: