уторак, 19. јануар 2016.

Хрватска отима српско наслијеђе

Предсједник Савеза Срба из региона Миодраг Линта најоштрије је осудио "скандалозне изјаве" ректора загребачког универзитета Дамира Бораса и директора Хрватског института за језик Жељка Јозића да је ћирилица старо хрватско писмо, оцјењујући да је ријеч о континуираној хрватској политици отимања важних елемената српског културног насљеђа.Тако је и Мирослављево јеванђеље, најзначајнији и најљепши српски рукописни споменик, проглашено за дјело писано хрватском ћирилицом, навео је Линта у саопштењу, указујући да су Хрвати већ отели Сињску алку и српско народно појање ојкање које је у УНЕСКО уписано као хрватски народни обичај.
Линта је додао да је на дјелу и континуирана хрватска политика да се познате личности из српске историје проглашавају Хрватима, као што су Руђер Бошковић, Никола Тесла и многи други.
Предсједник Савеза Срба из региона подсјетио је да је двије седмице након успостављања злогласне НДХ донесена законска одредба о забрани ћирилице, а током 90-тих систематски су уништаване књиге на српском језику и ћирилици уз одобравање Туђмановог режима, хрватских интелектуалаца и научних и културних институција.
"Након уласка Хрватске у ЕУ започела је у јесен 2013. године антићирилична кампања у Вуковару разбијањем и скидањем двојезичних табли", напоменуо је Линта.
Он је нагласио и да Хрватска упорно одбија да спроведе Уставни закон о правима националних мањина из 2002. године у коме јасно стоји одредба о равноправној употреби ћирилице у 19 општина и два града /Вуковар и Врбовско/, гдје је учешће Срба у укупном броју становника више од трећине.

Нема коментара: