недеља, 24. јануар 2016.

Дом здравља Босански Петровац једини на УСК користи неверификовану, а самим тим и неисправну медицинску опрему

Прошло је преко годину дана откако су на снагу ступили закон и правилници о обавезној законској верификацији медицинске опреме у свим здравственим установама на територији Босне и Херцеговине (Службени гласник БиХ бр. 75/14).

Како смо добили информације од именоване лабораторије државног Института за мјеритељство Босне и Херцеговине, Верлаба, на подручју Унско санског кантона јавне и приватне здравствене установе су у великом проценту испуниле законску обавезу и извршиле верификацију своје медицинске опреме, те показали да брину о здрављу својих грађана, те да се понашају одговорно.

Једина здравствена установа са подручја УСК, која и поред вишеструких писмених дописа, као и телефонских позива, није испунила законску обавезу верификације медицинске опреме је Дом здравља Босански Петровац.

Како наводе из лабораторије Верлаб и Института за мјеритељство БиХ, на основу закона о мјеритељству БиХ (Службени гласник БиХ бр. 19/01) сваки корисник мјерила који није извршио обавезну законску верификацију медицинских уређаја прекршио је закон, те ће установа и њени одговорни руководиоци бити санкционисани од стране инспекцијских тијела. Исто тако, скреће се пажња на све грађане који се лијече у установама које нису извршиле верификацију медицинских уређаја, да те установе законски користе неисправну опрему на пацијентима, те да сви корисници услуга у таквим установама имају сва права да туже наведене установе за непримјерено руковођење и несавјесно лијечење неисправном опремом.

Такођер се наводи да сви пацијенти захтјевају од установа у којима се лијече да им покажу да им је опрема верификована од стране именованих лабораторија Института за мјеритељство БиХ, те да посједује маркице наведеног државног института.

Нема коментара: