понедељак, 25. јануар 2016.

Руска црква се противи преласку на католичко рачунање датума Ускрса

  • Патријарх Кирил је изразио увјерење да је неопходно преиспитати пројекат документа “Питање календара”, указавши да тема “тачнијег опредјељивања датума Ускрса” уопште није актуелна за Православну цркву, а може само унјети смутњу међу вјернике.
          ПАТРИЈАРХ Московски и цјеле Русије Кирил позвао је поглаваре православних цркава да се припреме за Свеправославни сабор учине “максимално отвореним” и да се објаве сви документи који се припремају за тај велики скуп источног хришћанства.
          Руски патријарх лично предводи делегацију РПЦ у Шамбезију, гдје су се окупили првојерарси 15 православних цркава, а отвореност и објављивање припремљених докумената је затражио да – како је нагласио – “код вјерника не би било никаквих подозрења”.
          Припреме за Свеправославни сабор започеле су још далеке 1961. године, а Кирил је своју иницијативу додатно образложио рјечима:
          „Многа питања морамо још да заједно рјешимо да би сазивање светог и великог сабора Православне цркве било могуће. Увјерен сам да стварни разлог што многа документа још нису усаглашена није у супротстављеним мишљењима између Цркава, већ у неефикасној методологији припремања Сабора. Ако желимо да Свеправославни сабор буде успјешан, његове припреме морамо водити као отворену дискусију и тако омогућити сваком заинтересованом члану Цркве да искаже своју позицију”.
          Додатно је нагласио да пројекте саборских докумената треба што прије објавити јер то не само да неће сметати одржавању Сабора, него ће допринјети учвршћивању свеправославног јединства и свјету показати “истински саборни карактер наше Цркве”.
          Патријарх Кирил је изразио увјерење да је неопходно преиспитати пројекат документа “Питање календара”, указавши да тема “тачнијег опредјељивања датума Ускрса” уопште није актуелна за Православну цркву, а може само унјети смутњу међу вјернике.
          Кирил је ништа мању забринутост исказао поводом пројекта документа “О сметњама за брак” који, по његовој процјени, садржи сувопарно набрајање канонских препрека, а не одражава савремену позицију Цркве о институцији породице у савременом свијету.

Нема коментара: