недеља, 24. јануар 2016.

Вриједно свједочанство о историји Босанског Петровца

У издању бањалучког завичајног друштва “Петровац” и предузећа “Графид”, из штампе је изашла књига Бошка М. Бранковића под називом “Петровац од 1700. до 1918. године”.

Рецензенти Ђорђе Микић, професор емиритус и доцент Боривоје Милошевић са одсјека за историју бањалучког Филозофског факултета нагласили су да ово штиво представља драгоцјено  свједочанство о историји овог краја.

Професор Микић указао је да ово дјело третира период турске и аустроугарске окупације овог краја.

– Овај рукопис је обрадио Босански Петровац у националном буђењу и развоју , све до краја стране власти. Свако поглавље, било да је везано за кризу турске власти, устанке хришћана или домаћих муслимана преплетено је економско – социјалном, политичком, културном, просвјетном, а нарочито аграрно – феудалном релацијом између Срба и Муслимана – навео је Микић.

С друге стране, Милошевић је указао на то да је изучавање локалне историје – а што примарно третира ова књига – данас запостављено у школским програмима или је, пак препуштено на милост и немилост аматерима који недовољно познају методологију историјских истраживања.

– Управо у томе лежи највећи значај овог рада. Ова монографија не представља само вриједан допринос познавању локалне историје родног краја аутора, већ политичких и друштвених прилика на знатно ширем подручју Босанске Крајине. Увјерен сам да ће ово дјело у наредном периоду представљати полазну тачку многим истраживачима заинтересованим за прошлост Босанског Петровца и околине – написао је Милошевић.

Нема коментара: