уторак, 19. јануар 2016.

Широм Републике Српске пливало се за Часни крст

Алекса Јошић (22) први је допливао до Часног крста у Бањалуци. Пливало се традиционално код Градског моста а Јошић је већ неколико пута био најбржи.

“Ово ми је четврти пут да учествујем у пливању за Часни крст а трећи пут побјеђујем”, рекао је задовољни Јошић.

Његово преосвештенство епископ бањалучки Јефрем служио је у Саборном храму Христа Спаситеља Свету архијерејску литургију, а након тода одржана је богојављенска литија.За Часни крст у Бањалуци ове године пливало је око 30 младића, а пообједни је дарован златником, док су остали пливачи награђени пригодним поклонима.

Пливало се и у другим градовима и мјестима широм РС.

Приједорчанин Данијел Дрљача трећи пут је био најбржи у пливању за Часни крст у ријеци Сани међу 44 пливача који су данас учествовали у традиционалној богојављенској манифестацији.

Он је истакао да му побједа много значи јер није ријеч о такмичењу, већ о пливању на Богојављење које има вјерски карактер и да му је велика част што је побиједио.

„Трећа побједа је за мене велика ствар, али бих честитао свим момцима који су се пријавили и који су се одлучили да пливају у овим тешким условима на овај велики православни празник“, рекао је Дрљача.

Он је додао и да му је трострука побједа већ сасвим довољна и да ће о даљем учешћу размислити.

Дрљача је као награду за спретност у препливавању до обале ријеке Сане и Часог крста добио златник који, с једне стране, има мотиве рођења Исуса Христа, а с друге, грб Републике Српске, као и јерусалимски крст у вијенцу од цвијећа до којег је први допливао.

Градоначелник Приједора Марко Павић, који је побједнику уручио златник, истакао је да број грађана који су данас дошли на Сану говори да је Приједор град који жели да његује вјерске обичаје и да има вјеру и културу.Гојко Басурић из Српца био је најбржи трећу годину заредом на богојављенском пливању за Часни крст, које је организовано данас код Милетића шљункаре на ријеци Сави код Српца. Побједнику је припао освештани дрвени крст и златни дукат којег је донирало србачко предузеће “Сирена фиш” а уручио начелник општине Драго Ћирић.Двадесетогодишњи Алкександар Влајић из Штрбаца, први је допливао до Часног крста на данашњем Богојављенском окупљању на ријеци Укрини у Палачковцима код Прњавора.Новица Васић из Красанпоља, код Братунца, побједник је пливања за богојављенски Часни крст које је данас одржано на Дрини код братуначке Рајске плаже.Двадесетогодишња Данијела Илић из сребреничког села Дуго Поље побједник је богојављенског пливања за Часни крст на језеру Перућац у близини манастира Карно код Сребренице.Владан Симић из Вишеграда побједник је овогодишњег Богојављенског пливања за Крст часни, које је данас одржано на Дрини у Вишеграду на стази дугој 33 метра.Марио Вукојевић /24/ први је допливао до Часног крста на ушћу ријеке Сане у Уну, на градској плажи у Новом Граду.
Двадесеттрогодишњи Зоран Видовић први је стигао до Часног крста на ријеци Укрини у Дервенти, што му је трећа узастопна побједа у пливању на Богојављење.Живко Бубић први је допливао до Часног крста који је поводом Богојављења спуштен у ријеку Усору у Теслићу.Аљоша Славић /19/ из Требиња први је допливао да Богојављенског крста, који је у ријеку Требишњицу спустило Његово преосвештенство владика захумско-херцеговачки и приморски Григорије.Александар Петровић из Петрова побједник је у пливању за Часни крст које је данас поводом великог хришћанског празника Богојављења организовано на Орловом језеру у Петрову.За богојављенски крст данас се, на велики хришћански празник Богојављење, у ријеци Жељезници у Источном Сарајеву такмичило 17 пливача, а први је стигао Борислав Отовић.

Нема коментара: