понедељак, 25. јануар 2016.

Босански Петровац примјер имплементације социјалног-непрофитног становања

 Социјално-непрофитно становање, као нови модел збрињавање породица без ријешеног стамбеног питања, у Општини Босански Петровац бити ће примјер за све у Унско-санском Кантону.
У току 2015. године изграђено је или адаптирано 11 станова, који су стављени на располагање за смјештај породица, прије свих оних који су у статусу одређене социјалне категорије, као што су расељена лица и социјално угрожени.
„Ово није крај, у току ове године бити ће реализована изградња стамбене зграде са још двадесет станова, која је у фази пројектовања, намијењена за ове категорије, а уз то очекујемо да ће Влада УСК пренијети у власништво Општини и двије зграде у Босанском Петровцу, са преко тридесет стамбених јединца. Њиховом обновом могли би смјестити додатан број породица, које ми се свакодневно обраћају за помоћ у тражењу смјештаја.“ – рекао је начелник Хујић.
Пројект изградње зграда за социјално становање помогли су из међународних организација УНХЦР-а, ЦРС-а, али и Министарства за људска права и избјеглице.
Иначе, за овај нови вид становања не постоји адекватна законска регулатива, а социјално-непрофитно становање у западним земљама се показало као изузетно успјешно.
„Ми смо искористили наша законска овлаштења и донијело одлуке које су регулисале ову област, за територију општине Босански Петровац. Наш модел успјешно ради.“ – рекао је Хујић.

Нема коментара: