понедељак, 25. јануар 2016.

Буџет општине Дрвар највише одлази на плате запослених

Начелник општине Дрвар Стевица Лукач истиче да је буџет општине за ову годину нешто већи од три милиoна КМ, да је социјалног карактера, односно да се њим не могу задовољити све потребе грађана и локалне управе.
- Највише расположивог новца и ове године требало би да буде утрошено за плате и материјалне трошкове запослених у општинским органима, а дио ће подјелити остали корисници, посредством текућих трансфера - прецизирао је Лукач.
Он наглашава да је, упркос тешкој материјалној ситуацији, циљ општинских власти у овој години реализација инфраструктурних пројеката.
- Морамо интензивно радити на томе да би могли привући значајније инвестиције у привреди. Стварање што квалитетнијих услова за инвестирање мора бити наш примарни задатак - појашњава Лукач.
Према његовим рјечима, већина прихода у буџету остварује се од индиректних и директних пореза, али и од различитих такси.
- Од средстава са којима располажемо у овој години требало би да обновимо уличну расвјету, дио путне инфраструктуре, водоводне и канализационе мреже - наводи Лукач.
Он упозорава да је незапосленост један од великих проблема у Дрвару.
- Услови и околности у којима живе наши становници су веома тешки. Међутим, у наредна 2-3 мјесеца у Дрвару би требало да почне са радом погон за производњу палете, где би могло да буде запослено 60-80 радника - наводи Лукач.
Он сматра да би и други инвеститори могли пронаћи интерес на подручју дрварске општине.
- Имамо капацитете и расположиву радну снагу. Услови које нуди општина потенцијалним инвеститорима су добри, а имамо усвојену и Стратегију развоја општине до 2020. године, којом је предвиђено отварање 300 нових радних мјеста - наглашава Лукач.
Он упозорава да је социјално стање на подручју Дрвара веома тешко.

Нема коментара: