среда, 20. јануар 2016.

Традиционални сусрет крајишника у Бачком Јарку

УДРУЖЕЊЕ ЛИВЊАНА И ГРАХОВЉАНА ИЗ БАЧКОГ ЈАРКА ОРГАНИЗУЈЕ ДРУЖЕЊЕ ЗЕМЉАКА ПОРЈЕКЛОМ ИЗ ЛИВАЊСКО-ГРАХОВСКОГ КРАЈА ПОД НАЗИВОМ
„ЧУВАЈМО ЗАВИЧАЈ ОД ЗАБОРАВА“
Субота, 20. фебруар, 2016. године, 18 часова, ресторан „Код Шмеке“, Бачки Јарак Младена Стојановића 90 (први семафор, из правца Новог Сада, десно)
Традиционални Осми сусрет Крајишника у Бачком Јарку 2016. године, прилика је да се поново подсјетимо на наше обичаје, традицију, игранке , прела , зборове , историју … Током цјеле вечери, од 18 часова, па све до зоре, чуваћемо завичај од заборава, између осталог, и на сљедећи начин:
  • Срешћемо се са школским друговима, родбином, комшијама и пријатељима из роднога краја.
  • Сазнаћемо, од представника локалне самоуправе и Српске православне цркве, шта има ново у Завичају.
  • Размјенићемо искуства са другим удружењима са подручја Ливна и Босанског Грахова, Срба преко Дрине и Дунава, као и гостима из удружења братских општина: Дрвара, Гламоча, Босанског Петровца и других.
  • Евоцираћемо успомене на долазак наших предака у Бачки Јарак и Војводину прије 70 година.
  • Уз помоћ КУД-а „др Младен Стојановић“ из Бачког Јарка подсјетићемо се како су некада изгледала прела, игранке и други обичаји. Младићи, који са 16 -17 година пјевају изворне пјесме, гаранција су да ће се традиција наставити. Током вечери заједно са њима бићемо у прилици да одиграмо живо, ужичко и козарачко коло, запјевамо из гласа на суво …
  • Наши пјесници и овога пута ће нас подсјетити да Подинарац, али онај прави, неће никад Завичај да заборави.И наши таленти, свих узраста, имаће шансу да покажу да су достојни наследници својих предака , а сви који то желе заједно отпјевају пјесму „НЕМА РАЈА БЕЗ РОДНОГА КРАЈА“ и на тај начин потврде да ће и у будуће бити ,,САЧУВАН ЗАВИЧАЈ ОД ЗАБОРАВА" наводи се из удружења Ливњака и Граховљака.

Нема коментара: