четвртак, 17. март 2016.

У Ливну било затворено око 100 особа српске националности током 1992 године

Свједок Тужилаштва БиХ је казао да је у школи "Иван Горан Ковачић" у Ливну било затворено око 100 особа српске националности, над којима је надзор имао Мухамед Ибрахимовић.Анто Анић је испричао да је од маја 1992. био припадник Војне полиције Хрватског вијећа одбране (ХВО) чији је командант био Зденко Андабак, а Јашаревић и "други момци из Загреба" помоћници.
Он је, на питање Зденка Андабака, потврдио да их је оптужени затекао у мају 1992. у школи "Иван Горан Ковачић", још као припаднике Интервентног вода под командом Милана Јуранића.
Свједок је рекао да је, као војни полицајац, био распоређен на портирници у школи. Сјећа се да су на љето у школу привођени дезертери ХВО-а, Муслимани и Хрвати.
"У осмом мјесецу, након учесталих гранатирања Ливна, која смо сматрали навођеним, дошла је већа група Срба у спортску салу у школи. Грубо да кажем, било их је 100. Неки су били униформисани, неки нису ", изјавио је Анић, додавши да је лично ишао у пар станова обавестити људе да дођу у школу на информативни разговор.
Према његовим рјечима, Срби су му се јављали свако јутро по списку који се налазио на портирници, али се није могао изјаснити о времену када је то било. Навео је да нико од притворених није из школе могао отићи самовољно.
Анић је испричао да је Војна полиција имала и крим-службу, чији је "водитељ" био Мухамед Ибрахимовић, а  у којој су, како се сјећа, били Дамир Мишковић и извјесни Гарић.
"Ибрахимовић је формирао крим-службу и мој је субјективни утисак да је он био изнад команде Војне полиције", казао је свједок, додавши да нема већих знања о војним структурама.
Одговарајући на питање оптуженог Андабака, казао је да је Ибрахимовић имао надзор над затвореницима у школи. Рекао је и да није добијао наређења од оптуженог Андабака, већ од свог команданта вода.
За Јашаревића свједок је казао да је ишао с њима на терен у Јабланицу, али није тачно знао када је то било.
За затварање, мучење и убиства српских цивила 1992. године у Основној школи "Иван Горан Ковачић" суди се Зденку Андабаку, Муамиру Јашаревићу и Сеаду Велагицу. Оптужница их терети у 29 тачака.
Према оптужници, андабак је био командант Војне полиције Хрватског вијећа одбране (ХВО) за Оперативну зону Сјеверозападна Херцеговина, Јашаревић његов замјеник, а Велагић припадник криминалистичке службе Војне полиције ХВО-а.
На овом свједочењу настављено је унакрсно испитивање свједока Дамира Мишковића, који је рекао да није знао зашто је неко привођен или пуштан из школе у ​​Ливну, те да као војник није имао сазнања о томе какве су чије улоге у Војној полицији.
Он је објаснио да је, као војни полицајац, учествовао у "претресу оружја", те да је наређења добијао од команде, али да није лично контактиро са Зденком Адабаком, нити је видео неку писану наредбу.
Мишковић је казао да је готово цјели шести мјесец био на терену у Бугојну, те да су тада ишли и Јашаревић и Сеад Велагић.
Навео је да је половином осмог мјесеца отишао на обуку у Љубушки, гдје је остао све до средине септембра, те да је с њим ишао и Сеад Велагић.
Суђење се наставља 30. марта.

Нема коментара: