понедељак, 7. март 2016.

Сједница управних тјела Епархије Бихаћко-Петроваћке


У сједишту Епархије бихаћко-петровачке у Босанском Петровцу Епископ Атанасије је 06. марта 2016. године одржао заједничу сјединицу Епархијског савјета и Епархијског управног одбора.
Радном дјелу засједања претходила је божанска Литургија у храму Светих Апостола Петра и Павла којом је началствовао Епископ Атанасије, а саслуживали су му чланови Епархијског савјета: архимандрит Серафим (Кужић), настојатељ манастира Рмња, архимандрит Варнава (Дамјановић), намјесник манастира Трескавца, протојереј-ставрофор Никола Пено, архијерејски замјеник, протојереј Синиша Сердар, парох друге парохије дрварске, и протођакон Никола Перковић, епархијски ђакон и благајник ЕУО, док су остали чланови из реда свештених и мирских лица појали за пјевницом. Присутни су били и редовни посјетиоци храма парохија у Босанском Петровцу. У току Литургије било је више причасника Светим Тајнама а нарочито дјеце.
Послије Литургије Епископ је отворио рад сједнице у пригодној епархијској сали, изражавајући срдачну добродошлицу свима учесницима који су дошли из далеких простора Крајине, – Јања, Бихаћа, Грмеча, Санског Моста, Босанског Грахова, Ливна…
Пролазећи кроз тачке дневног реда Епископ је упознао чланове са резултатима архипастирског, духовног и матерлијално-економског рада, како централних Епархијских тјела тако и свих локалних црквених јединица Епархије.
Епископ Атанасије је у свом обраћању нарочито истакао да је, као и прошле године, најболнији проблем Епархије константно смањење броја православних вјерника, што услед старости и неминовности смрти, што услјед напуштања ових простора због незапослености становништва.
Такође, у току сједнице Епископ Атанасије је поднио извјештај о градитељским и обновитељским дјелатностима на светих храмовима и другим црквеним објектима у парохијама и о просвјетном изадваштву у Епархији у 2015. години.
Усвојен је завршни рачун за 2015. годину и приједлог буџета за 2016. годину као и приједлози који се односе на планове за 2016. годину.
На крају ове радне сједнице Епископ Атанасије се захвалио члановима Епархијског савјета и Епархијског управног одбора на подршци и разумјевању у одлукама и вршењу повјерене му архипастирске службе над народом Божијим у повјереној му Епархији бихаћко-петровачкој.
Закључујући сједницу Епископ Атанасије је позвао све чланове да наставе да се залажу и даље, јер су ово свети простори, имајући у виду да су овде наши свети храмови, и гробови наших предака и да се свака жртва у том правцу исплати. Ми јесмо малобројни, али, онима који испуњавају вољу Божију помоћиће Бог. Ово радно сабрање је завршено молитвом.

Нема коментара: