субота, 5. март 2016.

Представници Удружења Огњена Марија Ливањска у радној посјети Музеју Републике Српске

Парох лијевањски отац Жељко Ђурица, као и представници Удружења ОМЛ, Милош Дамњановић, Александар Радета и Гордана Достанић посјетили су Музеј Републике Српске и у двочасовном радном састанку са директором Музеја, г-ђом Надом Пувачић, конзерватором-рестауратором Дијаном Пешикан Егић, историчарем уметности Љиљаном Шево и Ђурђицом Бјелошевић из Музеја РС, договорили начин и услове извођења више важних предстојећих послова везаних за заоставштину и имовину православне цркве Успења Пресвете Богородице у Ливну.
Први размотрени и договорени послови односили су се на обезбјеђење прикладног материјала – скенираних фотографија икона ливањске православне цркве, ради излагања на предстојећој изложби „Срби Ливањског поља-трајање кроз вјекове“ планираној за средину априла ове године у Београду. Љубазношћу запослених Музеја, на поменутој изложби ће, на прикладан начин, бити приказани и неки детаљи који се односе на рестаурацију ливањских икона, као и репродукције врједних икона. Такође, било је рјечи и о могућности приказивања исте изложбе у Бања Луци током ове године.
Други дио разговора односио се на дефинисање оптималних предуслова враћања рестаурираних икона у ливањску цркву, имајући у виду и до сада извршене радове, као и тренутне околности санирања и обнове цркве (изолација, замјена крова, малтерисање, рестаурација мобилијара, постављање безбједносних услова исл). У циљу прецизног дефинисања радних и финансијских услова представници Музеја РС обавиће радну посјету Ливну, након чега ће, у складу са препорукама, Удружење ОМЛ и Парохија лијевањска предузети даље неопходне кораке за стварање оптималних услова чувања српске заоставштине на месту коме припада.

Нема коментара: