четвртак, 3. март 2016.

Дискриминација Срба у Федерацији БиХ

Положај Срба у Федерацији БиХ није добар, јер их надлежне кантоналне и федералне власти дискиминишу, сагласили су се замјеник предсједника скупштинског одбора за Србе у дијаспори Миодраг Линта и посланик у Дому народа парламентарне скупштине БиХ Славиша Михајловић.

Линта и Михајловић су послије састанка у Скупштини Србије новинарима рекли да је дошло врјеме да се званичне институције Србије и Републике Српске још више укључе у "заштиту" Срба у региону.Линта је оцјенио да званично Сарајево стално говори о мутлиетичности, али да су у сваком кантону доминантни Бошњаци или Хрвати.

Пренео је да је са Михајловићем разговарао о активностима и мјерама да се заустави процес нестајања Срба са тих подручја, посебно у четири општине гдје Срби чине већину - Дрвар, Гламоч, Босанско Грахово и Босански Петровац.

Линта је додао да се са Михајловићем сагласио да је потребно да Србија именује директора Конзуларне канцеларије у Дрвару, подсјећајући да је одлука о томе донјета прије неколико година.

"Било би значајно да Србија помогне регионалне пројекте који имају капитални значај за Србе на том подручју, као што је изградња регионалне болнице у Дрвару", сматра Линта.Као посебно значајно издвојио је иницијативу за оснивање заједнице српских општина по узору на европске стандарде и белгијски модел, гдје већина у локалној самоуправи, иако мањина у том ентитету, може да формира своје заједнице које би имале надлежности као шо су образовање, култура, заштита животне средине...

"Веома је интересантна иницијатива да се сазове регионална донаторска конференција за економски развој тог подручја", навео је Линта.

Михајловић је истакао да је са Линтом разговарао да се што адекватније и боље заштите Срби у Федерацији БиХ, гдје је, како је рекао, стање алармантно.

"Од конститутивног народа сведени смо на мањину која је изгубила сва права народа", рекао је Михајловић.Истакао је да је за будућност Срба у региону и Федерацији веома важан дијалог како да се званичне институције Србије ставе у функцију заштите Срба који живе у Федерацији БиХ.

"Спас једино можемо очекивати уз званичније и квалитетније укључивање званичних инстиуција Србије и Српске", рекао је Михајловић.

Нема коментара: