уторак, 9. јануар 2018.

Додик: Република Српска, држава српског народа

Додик је истакао да је Република Српска историјска тежња за слободом српског народа, који не жели да она било коме буде сметња, већ да сви у њој живе слободно.
"Позивам све на мир, стабилност, слободу, уважавање и добар рад на добробит свих нас", рекао је Додик новинарима испред Саборног храма Христа Спаситеља у Бањалуци, гдје је Свету архијерејску литургију служио Његова светост патријарх српски Иринеј поводом трећег дана Божића посвећеног Светом првомученику и архиђакону Стефану.
Он је навео да Република Српска свој дан слави већ 26 година, што потврђује да постоји воља српског народа да опстане Српска, како у немогућим условима оружане борбе у којој је одбрањена, тако и у условима борбе против политичког насиља разних високих представника који су покушали да девастирају и укину Српску.
"Данас са поносом могу да честитам грађанима Српске Дан Републике, за коју је живот дало више од 30.000 Срба. Наравно, и други су народи страдали у непотребном грађанском рату на просторима БиХ", рекао је Додик.
Предсједник Српске је напоменуо да политичка воља српског народа за државом не датира само од тренутка распада бивше Југославије, већ да су слободарске идеје на овим просторима познате кроз историју.
"Можемо да набројимо низ важних имена у историји српског народа који су се борили за његову слободу", истакао је Додик.
Он је додао да је Република Српска демократска и слободна заједница, што потврђује и чињеница да данас представници бошњачког народа организују одређене акције у Српској.
"Република Српска може да прихвати и поднесе ставове који су буквално против ње. Поносни смо поносни на нашу демократију и институције", закључио је Додик.
Предсједник Додик казао је да би волио да се Србима из Српске у наредном периоду омогући да у што краћим процедурама добију држављанство Србије, те да треба разговарати о томе да представници Срба из окружења, дијаспоре, буду заступљени и у законодавним органима власти у Србији.
"Волио бих да те процедуре иду што је могуће брже и да се не чека много на добијање докумената, који потврђују држављанство Србије свим грађанима Републике Српске, који то масовно желе", рекао је Додик.
Додик сматра да у будућности треба размислити о томе да представници Срба из окружења, дијаспоре, буду заступљени и у законодавним органима власти у Србији, како би могли да допринесу укупној интеграцији српског народа, ма гдје се налазио.
Он је подсјетио на праксу Хрватске и Мађарске, које су дале држављанство Хрватима и Мађарима ма гдје да живе, те оцијенио да би то могао да буде нови корак и опште српске интеграције, која је неопходна.
"Вјерујем да ћемо и о томе разговарати у наредном времену", рекао је Додик.
Када је ријеч о Декларацији о заштити српског народа Србије и Републике Српске, Додик је навео да ће она формално бити Анекс Споразума о Специјалним паралелним везама Србије и Српске, који ће до половине фебруара усвојити и заједно промовисати.
Додик је истакао да декларација на инситуционалан начин уоквирује и даје одговор на изазове и историјске дилеме, које су неки покушали да подметну у историји, да разбију српски идентитет и корпус тиме што су Србе у БиХ звали босанским Србима.
"Ми нисмо босански Срби, ми смо Срби, дио једног јединственог народа, са једним језиком и културом", нагласио је Додик.
Он каже да су еминентни стручњаци из Србије и Српске, који су радили на декларацији, јединствени у оцјени да је направљен квалитетан документ, који ће усвојити парламенти Србије и Српске и тако на најбљи начин институционално увести нову праксу и институцију у српски национални живот, гдје год Срби постоје.
Говорећи о чињеници да је одређен и дан за одавање почасти и пијетета свим невиним српским жртвама од Јасеновца па надаље, Додик је рекао да је захвалан Вучићу, чија је то била идеја, те да владе Србије и Српске заједнички обиљежавају пет догађаја од општег националног значаја за Србе.
Он је захвалио Вучићу на новој димензији односа Србије и Српске, који су мотивисани видљивом бригом Србије за Републику Српску и њену безбједност и развој.
Додик је навео да став Вучића и Србије о поштовању Дејтона у БиХ и сагласност са свим што се договоре стране у БиХ, Српска и ФБиХ, даје Бањалуци широк оквир да упражњава своје право.
"Задовољни смо што Вучић никад не пропусти прилику да каже да воли Српску, а поготово што је више пута јавно истакао да српски народ никада више неће доживјети акције сличне Олуји. То нам даје осјећај сигурности и захвалности", истакао је Додик.
Коментаришући поруке из Сарајева и од Бакира Изетбеговића о обиљежавању Дана Републике, Додик је рекао да Српска није настала на суду или дата вољом неког из Сарајева, него је израз тежње и борбе српског народа на овим просторима кроз исторују.
"Ми смо у историји већ имали двије српске државе, а сада имамо опет. То се не свиђа некима у Сарајеву, али од њих ништа не зависи, њихова воља није за нас у том погледу важна. Желимо да са њима сарађујемо ако је могуће", навео је Додик.
Он је оцијенио да Изетбеговић покушава да врати своју изгубљену позицију националног лидера код Бошњака и да отвори сваки проблем са Српском и Србијом, али и са Хрватском, како би "вратио изгубљени трон".
"Видљиво је да Бакир Изетбеговић не пропусти прилику да усложни односе. И пружену руку Србије у погледу регионалног мира и Вучића, Изетбеогвић је видио као шансу да, оспоравајући сарадњу, врати свој изгубљени положај", истакао је Додик.
Он је нагласио да Бошњаци данас у Српској организују неке скупове, али да је то доказ да је Српска демократска земља и да они који другачије мисле имају могућност да се окупе и изразе свој став.
"Већинска воља српског народа овдје је држава. Ми волимо ову државу, волимо Србију, наш патриотизам је везан за Српску и Србију. То нам никавим судским одлукама нико не може забранити. Немамо никаквог патриотизма за БиХ и тога никада није било у историји", каже Додик.
Када је ријеч о референдуму о отцјепљењу Републике Српске, Додик је додао да се Српска тренутно не бави никаквим формалним активностима на том плану и да разумије шта значи унутрашњи и међународни фактор и контекст за ово питање.
"То питање никада неће нестати у нашим тежњама, али важно је да сам чин буде пажљиво одабран и да буде у констелацији са могућим међународним и другим реакцијама које би настале", рекао је Додик.
Предсједник Српске навео је да је БиХ само територија, а не држава, и да ће таква и бити "све док је састављена, али чим се растави неће је бити".
"Ми немамо никаве користи од БиХ и не желимо да будемо у окружењу које је непријатељско према Републици Српској и српском народ, а БиХ је управо таква", поручио је Додик.
Извор: СРНА

Нема коментара: