недеља, 1. новембар 2015.

Епископ Атанасије на слави општине Петровац-Дринић



На дан Успомене на Светог Апостола и Еванђелиста Луку и Светог Петра Митрополита Цетињског и Чудотворца 31. октобра 2015. године Његово Преосвештенство Епископ бихаћко-петровачки Господин Атанасије служио је уз саслужење свештеника у Храму Свете Тројице у Дринићу Свету Архијерејску Литургију.

Литургији су присуствовали представници општинских власти, представници других сусједних општина Шипова, Рибника, Источног Дравара, Дрвара и вјерни народ Дринића и околине и ученици Основне школе „ Дринић“. На Светој Литургији присуствовали су и актуелни Министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске г. Миленко Савановић и комадант 3.пјешадијског (Република Српска ) пука господин Недељко Копуз са својим сарадницима.

На крају Свете Литургије Преосвећени Владика Атанасије је са Начелником општине г. Драгом Ковачевићем преломио славски колач и благословио славско кољиво.

У својој бесједи на крају Литургије Епископ је истакао огроман значај сјећања једног народа или једне заједнице вјерних на Светитеље Божије, на њихов живот и дјела. Значај сјећања на живот и дјело Апостола и Еванђелиста Луке, као и сјећање на Светог Петра Митрополита и Чудотворца Цетињског доприносе и оживљавању и воде практиковању врлина Светитеља који се прославља у једном народу, или заједници која га прославља. Епископ је нагласио значај Светог Петра Цетињског у мирењу српских племена у Црној Гори и непрестаном ревновању за повјерени му народ, у чему се пројављује карактер саборности, који је у данашња времена најпожељни и најпотребнији Српском народу. Епископ Атанасије је на крају беседе честитао Начелнику Општине Петровац – Дринић Господину Драги Ковачевићу и свим житељима општине Дринић Крсну славу и молитвено пожелео да се народ овог мјеста и околине умножи и умножава и да у слози живи и ствара своју будућност.

Дан општине и слава обиљежена је и свечаним отварањем реконструисане дионице пута Шкракића Брдо – Дринић, дужине шест километара.

За ову инвестицију из локалног буџета издвојена су средства од 700 хиљада марака. Црвену врпцу пресјекли су Владика Бихаћко- петровачки г. Атанасије, начелник Општине Петровац –Дринић г. Драго Ковачевић и министар рада и борачко инвалидске заштите г. Миленко Савановић.

Након свечаног отварања пута, испред Спомен собе, а поред спомен обиљежја палим и несталим борцима отаџбинског рата 1991-1995. године у Дринићу служен је помен свим који су животе своје положили за ближње своје и отаџбину у рату 1991- 1995. године, а тамо се налазе исписана имена и фотографије 247 људи.

Славски ручак и народно весеље поводом Крсне славе припремљен је у сали Ресторана „Сунце“,

За вријеме славског ручка у име своје и свих званичника Општине све присутне поздравио је начелник општине г. Драго Ковачевић. Затим су се присутним гостима обратили Епископ Атанасије, министар Савановић и други.

Нема коментара: