среда, 11. новембар 2015.

Суд БиХ укинуо притвор оптуженом за ратне злочине против српског становништва на подручју Ливна

Суд БиХ укинуо је притвор Муамиру Јашаревићу, оптуженом за ратне злочине против српског становништва на подручју Ливна, и одредио му мјере забране.Суд је прихватио понуђену гаранцију од 215.604 КМ, ​​која се односи на упис хипотеке на некретнинама, а наредбу о пуштању Јашаревића на слободу донјеће након што му буду достављени докази о извршењу укњижбе хипотеке на некретнинама.
Јашаревићу су одређене мјере забране напуштања боравишта, забране путовања, састајања са одређеним особама, те обавезног јављања надлежном органу два пута недјељно.
Изречене мјере забране могу трајати док за тим постоји потреба, односно до другачије одлуке Суда, а контрола оправданости вршиће се свака два мјесеца.
Суд БиХ потврдио је у мају ове године оптужницу која Зденка Андабака, Муамира Јашаревића и Сеада Велагића терети за злочине над српским становништвом на подручју Ливна 1993. године.
У оптужници се наводи да су Андабак, Јашаревић и Велагић за врјеме оружаног сукоба у БиХ, у оквиру којег су припадници Хрватског вијећа одбране и Војне полиције предузимали широко распрострањен и систематичан напад против српског цивилног становништва на подручју општине Ливно, учествовали у удруженом злочиначком подухвату чији циљ је био њихово насилно пресељење са тог подручја.
Према оптужници, они су учествовали у прогону цивилног српског становништва на политичкој, националној и вјерској основи убиствима, противзаконитим затварањем, мучењима и другим нечовјечним дјелима, укључујући систематско незаконито затварање око 300 српских цивила у школи "Иван Горан Ковачић", која је имала сва обиљежја логора.
У том логору су затвореници држани у нехуманим условима, подвргнути прјетњама, мучењу, убиствима и другим нечовјечним дјелима.

Нема коментара: