понедељак, 16. новембар 2015.

Донаторска конференција за Србе у Федерацији БиХ?

Уколико се нешто под хитно не уради могуће је да Срби иселе из Кантона 10, тврди Славиша Михајловић, делегат СНСД-а у Дому народа Парламента Федерације БиХ. Да би то спријечио, каже, покренуо је иницијативу за одржавање донаторске конференције за помоћ српским повратницима у Федерацији – у Дрвару, Босанском Грахову, Гламочу и Босанском Петровцу.

“Срби, нажалост, из искуства више не могу гледати за помоћ ни у Сарајево, ни у Ливно, ни у Мостар. Адресе које ми гледамо јесу и Београд и Бања Лука и наравно да би институције тих адреса требало да што хитније организују донаторску конференцију која би требала обезбиједити бољу будућност”, казао је Славиша Михајловић, делегат СНСД-а у Дому народа Парламента ФБиХ.

Идеју за донаторску конференцију добио је након конференције у Сребреници. Михајловић сматра да уз помоћ лидера Србије и Републике Српске могу да се обезбиједе средства која би олакшала живот Србима у Федерацији. Такву идеју подржао би и лидер НДП-а Драган Чавић, али подсјећа да су СНСД-ови начелници српских општина у Федерацији до сада то могли да направе.

“Зато ми ова иницијатива дјелује у ствари као реакција, иако им нико није бранио да овакве иницијативе покрену много раније и наравно да тим општинама треба помоћ, посебно наглашавам да је потребна помоћ ,,Босанском Грахову”, истакао је Драган Чавић, предсједник НДП-а.

Дане Малешевић из ДНС-а, каже као министар просвјете, за ученике у Дрвару и Босанском Грахову је обезбиједио комплете књига за српски језик. Бори се и за националну групу предмета у Гламочу.

“Сигурно да ћемо то подржати. Што се тиче повратка наших људи у Федерацију БиХ, ја сам нешто почео на томе радити кад је у питању школска омладина”, рекао је Дане Малешевић, министар просвјете и културе РС.

Срби повратници у Федерацију, посебно у Дрвару, Босанском  Грахову, Гламочу и Босанском Петровцу, сигурно би радо на улицама својих градића видјели високе званице, које су спремне да им помогну, а које би окупила донаторска конференција. још драже би им било да након конференције виде и конкретне резултате. За сада ће ипак морати прво да причекају да се идеја о конференцији из ријечи претовори у дјело.

Нема коментара: