четвртак, 19. новембар 2015.

Босански Петровац остао без једине банке

Увођење привремене управе у Банку Српске, која због тога не ради до даљњег, донијело је прве проблеме на тржишту, па је тако општина Босански Петровац остала и без једине банке на својој територији.
То ствара огромне проблеме за привреднике из ове крајишке општине, који су принуђени да обављају платни промет или да пазаре носе у банке које се налазе у најближим општинама Кључ или Бихаћ, а које су удаљене и више од 50 километара, што им ствара додатне трошкове. Са друге стране, грађани не могу вршити платни промет нити подизати новац из ове једине банке у општини, док многи од њих страхују и за своје депозите који су привремено заробљени у овој банци.

Из тог разлога, руководство ове општине, која у посљедње вријеме реализује низ инфраструктурних пројеката и која успијева привући инвеститоре, започело је преговоре са банкама у БиХ, како би нека од њих отворила пословницу у Босанском Петровцу.

Златко Хујић, начелник ове општине, потврдио је да је Босански Петровац, од када је уведена привремена управа у Банку Српске, остао без једине пословнице банке која је радила у овом граду. Он је истакао да је та пословница некада била дио Уна банке из Бихаћа, коју је 2010. године купила Балкан инвестмент банка, а коју је докапитализовала Влада РС, након чега је постала Банка Српске.

Како је навео, општина је обавила разговор с Унион банком из Сарајева, јер је то једина банка с већинским државним капиталом, у којој власништво има Влада ФБиХ, али није дошло до договора.

"Услови које је банка предочила су неприхватљиви. Оно што су они понудили у овом тренутку није на трагу договора. Ми и даље остајемо у коректним односима с овом банком, али идемо даље", рекао је Хујић, након састанка с руководством Унион банке, а којем је присуствовао и Изудин Сарачевић, премијер Унско-санског кантона.

Хујић је навео да су у току разговори и са другим банкама, како би се сагледале могућности за отварање пословнице или шалтера у овој општини.

"Општина Босански Петровац не смије остати без банке која би пружала услуге грађанима, а посебно малим занатлијама, пољопривредницима и обртницима, који су затварањем једине банке дошли у проблеме", нагласио је Хујић.

Власник једног угоститељског објекта из Босанског Петровца рекао је да и њему непостојање банке у овој општини причињава проблем, те је изразио очекивање да ће руководство општине у наредном периоду ријешити ову ситуацију уколико Банка Српске не проради.

Иначе, општина Босански Петровац у посљедње вријеме реализује важне инфраструктурне пројекте, посебно када су у питању канализациона мрежа, путеви, те изградња зграде за социјално становање. Поред тога, треба рећи да се доста ради и на привлачењу инвестиција, па је тако компанија "Бинго" купила погоне некадашњег текстилног предузећа "Новитет", док фирма "Арифагић инвестмент" из Козарца планира отварање фарме норвешких крава у Босанском Петровцу. Подсјећамо да је Агенција за банкарство РС у понедјељак, 16. новембра, увела привремену управу у Банку Српске Бањалука, јер није пословала у складу са законским прописима, није извршавала налоге Агенције, те има мањак капитала. Тако је у ову финансијску институцију у већинском власништву РС ушао Интервентни тим Агенције за банкарство РС, па Банка Српске неће радити до даљњег, а завршетак пописа имовине и обавеза очекује се до краја седмице.

Нема коментара: