петак, 11. децембар 2015.

Eпископ Атанасије у Светосавској мисији у Дрвару

Јуче је на дан Светог мученика Јакова Персијанаца и Светог Јакова Ростовског, Његово Преосвештенство Епископ бихаћко-петровачки г.Атанасије у пратњи вјероучитеља из Босанког Петровца, јереја Бојана Митрића и протођакона Николе Перковића посјетио Дрвар, али овај пут посебно, обишао је школе „ОСНОВНУ И СРЕДЊУ“, гдје је донио благослов и поуку светосавске мудрости која повезује два знања- о Богу и човјеку.
У Основној школи „Дрвар“ у Дрвару Епископ је обишао најмлађе ученике од првог до деветог разреда, заједно са вјероучитељима протојерејима Сашом Црљићем и Синишом Сердаром, паросима парохија дрварских и господином Вукашином Стојисављевићем, директором ове установе. Епископ је поучавао најмлађе о важности свете школе „вјеронауке“, као и осталих предмета који су нама служе на усавршвање свога бића. Од Бога нам је дано да се стално усавршвамо, да будемо у заједници са својим Творцем и благодаримо на давању живота тјелесног и вјечног. Позвао је све ученике да љубе свој завичај и да се радо врећају њему без обзира куда ће ићи по свијету. Ви сте потребни своме завичају, нагласио је Епископ Атанасије.
Такође, Епископ Атанасије је разговарао са директором школе и вјероучитељима и о осталим темама везано за православну омладину, рад школе, бригама родитеља и дјеце, као и осталим проблемима нашег српског народа на овим просторима.
Послије светосавско-очинског савјетовања и подјеле јеванђеља најмлађима ђацима, Епископ се упутио у „Средњошколски центар“ гдје их је дочекао вјероучитељ јереј Зоран Миловац. У домаћинском амбијенту уз добродошлицу од стране Управе школе директорке годпође Душице Рунић, Епископ се упознао и наставним особљем. Разговор је био на нивоу пастирске бриге за светосавки народ, повратнике, расељенике, дјецу која путују из Грахова и удаљених села, као и за остале проблеме са којима се сусрећа српска православна настава. Из искуственог духовно–светосавског доживљаја Епископ је савјетовао ученике завршних разреда о даљим путевима, којим им предстоје, тј. како пронаћи прави „Пут, Истину и Живот“ ,бити свој, а бити свачији, бити светосавац и бити светољубац.
Послушавши бесједу и поуку Епископа ђаци завршних разреда гимназије и економије, захвали су се и испратили пјесмом Владику која је плод рада према нашој светој светосавскородољубивој вјеронауци : „ПРЕСВЕТА БОГОРОДИЦЕ СПАСИ НАС“, која је на Њега оставила емотивно видљив духовни утисак, гдје је у том тренутку рекао „да сви , ма шта били , не смијемо прекинути нит наших светих из нашег рода, него увијек настављати пут према највећем и најсветлијем савршеном примјеру Господу Исусу Христу, кога су и наши из рода пратили, да сви „достигнемо у јединство вјере и познање Сина Божјега, учовјека савршена, у мјеру узраста пуноће
Христове
 (Еф. 4, 13).“ Свака хришћанска душа јесте дио човјека савршена. Христос је човек савршен, коме је црква тело тајанствено. Он испуњава Собом сваког верујућег у Њега према мјери узраста свакога. Он је пуноћа над пуноћама, извор живи, који тече и пуни сваку достојну празнину. Поздрављајући све ученике и наставнике Епископ је рекао да се видимо на Светосавској академији.
Обишавши на крају и Кабинет Православне вјеронауке и благословивши рад „ПРАВОСЛАВНЕ БИБЛИОТЕКЕ“ и свега доброга у њој, благодарио је Богу за све.
Окријепивши се у дому јереја Зорана Миловца, наставио је пут ка Епархији са својом пратњом, настављајући пастирске обавезе наслијеђене од нашег светог Просветитеља и учитеља и родитеља Српског рода – Светога Саве.
Светитељу Саво, видару рода нашега излијечи ране наше, опрости и просвјетли путеве дјеце своје !

Нема коментара: