уторак, 22. децембар 2015.

Славиша Михајловић: Уставни суд ФБиХ од Срба направио националну мањину

Клуб Срба у Дому народа Парламента ФБиХ први пут је покренуо заштиту виталног националног интереса, али нам је Уставни суд ФБиХ рекао "не".
 На тај је начин опалио шамар свим Србима у Федерацији и деградирао једини механизам којим можемо да се заштитимо. Рекао је то делегат СНСД-а у Дому народа Парламента ФБиХ Славиша Михајловић.
* ГЛАС: Како коментаришете одлуку Уставног суда ФБиХ да је захтјев Клуба Срба у Дому народа неприхватљив, јер десет делегата не представља потребну двотрећинску већину, иако Клуб није попуњен и има 13 умјесто 17 чланова?
МИХАЈЛОВИЋ: Мислим да нису читали Устав ФБиХ и пословник Дома народа. Устав је децидно рекао шта значи витални национални интерес и дефинисао механизам за покретање процедуре за његову заштиту, а пословник Дома народа је дефинисао како се доносе одлуке у Дому народа. Јасно пише да се одлуке доносе већином гласова верификованих мандата, односно оних мандата које је потврдио ЦИК. Поступак који је покренуо Клуб Срба пред Уставним судом када је ријеч о оспоравању Закона о државној служби је легитиман и поткован вољом двотрећинске већине, како је дефинисао пословник. Мислим да одлука Уставног суда није законита и легитимна и да доводи у питање све одлуке које је Дом народа до сада донио. Оспоравањем двотрећинске већине у Клубу Срба оспорава се свака одлука коју је у овом мандату усвојио овај дом, сваки закон, па чак и избор функционера од највиших до најнижих. Посебно ме брине чињеница да је на овај начин додатно ослабљена снага и капацитет Клуба Срба, који је ионако углавном непопуњен и некомплетан. Срби немају довољно снаге и националног, односно политичког потенцијала. Уставни суд нас је оваквом одлуком додатно ослабио. Практично ми више немамо начина да се изборимо за своја права као конститутивни народ, јер их једино можемо бранити кроз Клуб Срба у Дому народа и кроз механизам заштите виталног националног интереса.
* ГЛАС: Да ли се поставља и питање избора судија Уставног суда, ако би спорна одлука била децидно примијењена?
МИХАЈЛОВИЋ: Свакако. На овај начин сви који су изабрани и сва процедура која је спроведена доведена је у питање управо због одлуке Уставног суда. Не знам како ће се Федерација понашати према овој одлуци, јер је евидентно да се значајне одлуке Уставног суда не спроводе. Лоптица се пребацује са Уставног суда на институције ФБиХ и обрнуто. Неће бити ни први ни посљедњи пут, по свему судећи, да се Федерација оглуши на одлуку Уставног суда. Уставни суд и институције ФБиХ, очигледно не функционишу и не уважавају једни друге. То доноси нову конфузију у функционисање Федерације, која је и овако нестабилна.
* ГЛАС: Шта може бити мотив овакве одлуке Уставног суда?
МИХАЈЛОВИЋ: Иза ње се јасно крије намјера да ионако оскрнављен и непотпун Клуб Срба у Дому народа ФБиХ додатно ослабе. Уставни суд је, први пут откако постоји ФБиХ и Дом народа као кровна институција у којој треба да се заштите права конститутивних народа и једина која то може учинити, направио удар на конститутивност Срба. Први пут је Клуб Срба покренуо заштиту виталног националног интереса и Уставни суд нам је рекао "не". На тај начин је опалио шамар свим Србима у ФБиХ и деградирао једини механизам којим можемо да се заштитимо. Срби у ФБиХ не могу да се политички заштите зато што немамо ни политичке снаге ни капацитета да добијемо значајније функције, почевши од Владе до директорских позиција. Ни у Дому народа још није изабран потпредсједник из Клуба Срба. Ово је јасна порука Уставног суда да се истрајава на деградацији права српског народа у Федерацији.
* ГЛАС: Да ли је то на директан начин порука Србима да немају шта тражити у ФБиХ?
МИХАЈЛОВИЋ: Одлука Уставног суда је само врх леденог бријега. Протеклих година Срби су свакодневно имали прилику да се суоче са чињеницом да су у ФБиХ грађани петог реда, а сада више нисмо ни конститутивни народ него национална мањина. Наша се права у свим сегментима друштва умањују и отимају. Не можемо доћи до радних мјеста, подстицаја и помоћи са било ког нивоа власти. Легитимних представника нема ни у Влади ФБиХ, ни у већини кантоналних влада. У ФБиХ већ двије деценије постоји стратегија којом се покушава и вертикално и хоризонтално урадити све да Срба тамо уопште нема.

Спас у јединству

* ГЛАС: Шта српски политички фактори у ФБиХ могу учинити да би заштитили интересе Срба?
МИХАЈЛОВИЋ: Српски народ у ФБиХ треба да схвати своју позицију и да препозна које политичке партије бране његова права. Наша највећа грешка је што су расути гласови српског народа. Ни то није случајно. Морамо схватити да ћемо, ако оваква политика у ФБиХ буде настављена, у овом дијелу БиХ нестати за осам до десет година. Једини спас је да се Срби у ФБиХ хомогенизују и да се окупе око једне или двије политичке опције које могу заштитити њихова права.

Нема коментара: