петак, 25. децембар 2015.

Босански Петровац покреће активност за заштиту своје шуме

- Начелник општине Босански Петровац предложиће Општинском вијећу да на првој наредној сједници усвоји одлуку о забрани сјече и експлоатације шуме у државној својини на подручју ове општине, с примјеном од 1. јануара наредне године.

Главни разлог за овакав потез је недоношење закона о шумама ФБиХ који би уважавао локалне заједнице, али и вишегодишњи игнорантски однос према овој малој крајишкој општини, из које се годинама безумно експлоатише шума, а да заузврат општина добија само мрвице, а некада ни то.

Наиме, Босански Петровац у годишњој експлоатацији шума у Унско-санском кантону (УСК) учествује са готово 50 процената, а годишња накнада коју добијају од Јавног предузећа "Унско-санске шуме", које газдује овим ресурсима, износи тек један одсто.

Поред тога, општина која даје највише шуме у цијелом кантону нема своје представнике у Управи тог предузећа, а самим тим ни могућност да утиче на промјену оваквог стања, док је сједиште Управе измјештено у Босанску Крупу.

Све то натјерало је начелника општине на овакав потез, а основни циљ одлуке је да се власти у ФБиХ коначно освијесте и убрзају доношење закона о шумама ФБиХ, али и да се спријечи безочна сјеча шуме и одвоз трупаца из ове општине.

Одлука ће се пред одборницима наћи 28. децембра, а начелник Златко Хујић очекује да ће добити подршку већине.

Он је рекао да је у циљу заштите правних интереса јединице локалне самоуправе, те заштите шума као природног богатства, предложио одлуку којом ће, до доношења новог закона о шумама ФБиХ, бити забрањена сјеча и експлоатација шума на подручју општине Босански Петровац, као и осигурање механизма за њену имплементацију.

"Та одлука је требало да буде давно донесена, јер овакво експлоатисање и одвожење шума из општине нема везе с памети", рекао је Хујић и нагласио да за све ово има подршку и народа и аката. Према његовим ријечима, уколико одлука сада не буде усвојена, општина за неколико година неће имати ни шуме ни воде.

"Толико пуно давати, а тако мало имати, то више не може и то је велико понижавање нас у Босанском Петровцу. Мене нико није назвао бар да каже били сте оштећени три године, нисте добили ни марке од распођеле новца, а камоли да су ме зовнули да питају имате ли приједлог за директора, наџорни одбор предузећа", истиче Хујић и наглашава да је писао на многе адресе, од кантоналних, федералних власти, преко високог представника, до Уставног суда, али без ефекта, јер се неки нису ни удостојили да одговоре. Све то, како каже, доводи до овакве реакције општине.

"Само из села Смољана сваки дан излази око 20 камиона пуних трупаца, па гдје то има. А нама су за трећи квартал ове године дали 51.000 марака. То је понижавајуће и ја зато предлажем овакву одлуку", појашњава први човјек ове општине. Он очекује да ће након усвајања одлуке бити убрзано доношење закона о шумама ФБиХ, који ће уважавати локалне заједнице с оваквим ресурсима, као што је пракса свугдје у свијету. Сматра да општина која на својој територији има ресурсе, од тога треба да има неку корист, али да Босански Петровац сада нема никакве користи од шума.

"Од 35 милиона марака, колико годишње фактуришу 'Унско-санске шуме', а за шта Босански Петровац да пола, добије 350.000 марака. То је један одсто. Значи даш балван, а добијеш чачкалицу. Ако то Петровац може издржати, онда смо ванземаљци", каже Хујић. Када је у питању имплементација ове одлуке, он каже да у њој стоји да се начелник задужује да предузме све мјере и радње да одлука буде спроведена. Најавио је да ће општина на терену поставити забране проласка за камионе преко седам тона тежине, а људи из мјесних заједница ће пратити ко поштује, а ко не поштује одлуку и о томе обавјештавати надлежне органе.

"Неће нико хушкати народ да поставља балване или неке баријере на путеве, али ћемо одлуку, уколико буде усвојена, спроводити у њеним легалним оквирима", поручио је Хујић. Иначе, општина Босански Петровац и поред ових проблема успијева да у посљедње вријеме реализује важне инфраструктурне пројекте, посебно када су у питању канализациона мрежа, путеви, те изградња зграде за социјално становање, али и привлачење инвестиција, што је показатељ настојања да у овом градићу буде живота. До закључења овог броја "Независних" нисмо успјели добити став ЈП "Унско-санске шуме", о најавама доношења ове одлуке, те евентуалне реакције овог предузећа.

Нема коментара: