субота, 19. децембар 2015.

Босанско Грахово коначно добило уредно снадбјевање водом

У оквиру пројекта "Примјена концепта људске сигурности у циљу стабилизације заједница у Кантону 10", подржаног од стране УН-а Фонда за људску безбједност (УНХСТФ), становници  Босанског Грахова коначно имају редовну испоруку воде. У реконструкцију водоцрпилишта сем санирање критичних тачака на којима се губила Вода, УНДП-а је уложио 56, Локална самоуправа 4 хиљаде марака.

Захваљујући реализацији 60-ак хиљада вриједног пројекта Муке с несташицом воде за 461 породицу у урбаном дјелу Босанског Грахова и неколицини ближих села, коначно ће постати прошлост.

"Овај пројект у сарадњи општине и УНДП-а-а је огроман који је помогао водоснабдијевање које је постало уредно. Дошло је до промјене пумпе,  санирања кризних тачака десетак неких у граду ", рекао је Душко Радун ВД начелника Општине Босанско Грахово.

Уграђена је и компензацијска посуда, ТЕ клорне станица, тако да грађани коначно имају исправну воду за пиће. Због њеног недостатка је својевремено врата морао да Затвори сам Дневни  Центар за дјецу.

"Сада је водоснадбјевање потпуно у реду и имамо воде редовно сем за рад Центра као и за све Локално становништво", изјавила је Милијана Курилић из дневног центра за дјецу "Гнијездо".

Најстарији дјелови Прилично запуштене водоводне мреже датирају још из 1936., тако да су и грађани, а и дјелиоци свјесни Како посао ни издалека није готов.

" у будућности треба наставити радити на тој градској водоводној мрежи, извршити реконструкцију исте, притом обавезно направити услове да се потрошња воде очитава и наравно наплаћује", истиче Музафер Алихоџић из УНДП-а.

"Сем Водовода и Комунално предузеће Вјерујем да се неће моћи одржавати без редовног плаћања, а то је опет, предуслов редовног плаћања јест Инсталирање тих водомјера", рекао је Игор Барош,становник Босанског Грахова.

У овом граду воду НЕ ПЛАЋА нитко, а дуговања Комуналног предузећа према Електропривреди мјере се стотинама хиљада марака, тако да је сав терет на локалној самоуправи коме је тек недавно деблокиран рачун. 

Нема коментара: