понедељак, 27. април 2015.

Дискриминација ђака у кантону 10

Више од 800 српских ученика у основним и средњим школама у Дрвару, Гламочу и Босанском Грахову је у позицији дискриминисаног конститутивног народа у Ливањском кантону, јер је нарушено њихово уставно право да се образују на свом матерњем језику, изјавио је начелник општине Дрвар Стевица Лукач.
Лукач је учествовао на јавној расправи Вијећа за заштиту виталних интереса Уставног суда ФБиХ о захтјеву Клуба српских посланика кантона 10 за утврђивање постојања виталног националног интереса конститутивног српског народа у поступку усвајања Закона о уџбеницима и наставним средствима за основне и средње школе у  кантону 10.
Он је рекао да су ученици и њихови родитељи у великим проблемима тумачећи изразе из уџбеника који се штампају у Мостару, те да и он има проблема у превођењу и објашњавању појединих одредби који се налазе у тим уџбеницима.
Национална група предмета - српски језик, историја, православна вјеронаука, те природа и друштво за ниже разреде за ученике српске националности уведени су у Дрвару и Босанском Грахову, а уџбеници се набављају у Републици Српској.
Лукач је навео да им такав покушај још није успио у Гламочу, гдје су Бошњаци остварили своје право и за националну групу предмета и користе уџбенике Средњобосанског кантона. Објаснио је да ресорно кантонално министарство има надлежност да именује Вијеће за провођење уџбеничке политике и уџбеничког стандарда, које је дужно да наложи издавачким кућама да уџбенике из опште категорије предмета штампају на службеним језицима народа у БиХ по потреби ученика српског и бошњачког народа у кантону 10.
- Једноставно је доћи до података колико је и из ког предмета потребно уџбеника на српском и бошњачком језику у школама у Кантону. Само треба упутити налог, а комисија, лектори, коректори, графички и ликовни посленици ће, уколико буду ангажовани, томе сигурно одговорити - сматра Лукач.
Он је напоменуо да је уставно право свих народа у БиХ, ФБиХ и кантонима да се образују на свом матерњем језику, те да уџбеници буду штампани на језицима конститутивних народа на оба писма. Каже да Клуб Срба жели да оспори све што се покушава провући кроз предложени закон који се, како је истакао, уопште није дотакао одредбе о штампању уџбеника на језицима који су у равноправној употреби.
- Сматрамо да Уставни суд ФБиХ мора да испоштује овај захтјев Клуба Срба и да наложи законодавцу да предложени закон у потпуности повуче и припреми приједлог новог законског рјешења које ће одговорити уставној одредби и потребама свих конститутивних народа - нагласио је Лукач.
Кантонални министар науке Петар Галић истакао је да предложени закон у свом меритуму не регулише писмо и језике на којима ће се уџбеници штампати, додајући да је то "чисто технички закон", који се бави настанком уџбеника од рукописа до његове реализације у школама.
- Писмо и језици су већ регулисани Законом о основном и средњем образовању на подручју нашег кантона. Сматрамо да уграђивање било каквих примједаба на писмо у овом закону не би било добро, јер је то питање регулисано другим законима и Уставом кантона - додао је Галић.
Он је истакао да је овај кантон први увео матерње језике за сву дјецу, у складу са привременим споразумом о задовољавању потреба дјеце по питању националне групе предмета.
- Дјеца на подручју Дрвара и Босанског Грахова користе свој језик и националну групу предмета. У Томиславграду и Ливну нема дјеце српске националности, у Купресу има неколико, а у Гламочу до данас нисмо добили ниједан захтјев родитеља да им дјеца похађају наставу на свом језику - изјавио је Галић.
Он је нагласио да ресорно министарство не може наредити издавачима на којим језицима ће штампати уџбенике, објашњавајући да они штампају оно што је њима у интересу.
Уставни суд ФБиХ ће у наредним данима одлучити о поднесеном захтјеву српских посланика у Скупштини кантона 10.

Нема коментара: