уторак, 28. април 2015.

97 година од смрти Гаврила Принципа

На данашњи дан, 28. априла 1918. годину у чешком затвору Терезину, мало пред крај Првог свјетског рата, умро је Гаврило Принцип.
Принципова ћелија је била самица. Према свједочењу Ота Егерта, затворског љекара из Терезина, Принципа су донјели на операцију у јесен 1916. године у тешким оковима. Принцип је био болестан од туберкулозе костију лјеве руке и туберкулозе лимфних жлјезда на лјевој страни врата. Послије операције остао је у болничкој самици.
Гаврило Принцип је, како наводе историјски извори, био сувише млад за смртну казну, па је на процесу послије сарајевског атентата на аустроугарског принца Фердинанда, осуђен на двадесет година затвора, гдје је био изложен мучењима.
2. децембра 1914. су га довели у Терезин под јаком стражом. Након што су га пребацили у други затвор, управнику је рекао:
„Нема потребе да ме пребаците у други затвор. Мој живот већ опада. Предлажем да ме закуцате за крст и живог спалите. Моје тјело које гори ће бити бакља која ће да освјетли пут мојим људима до слободе.”
Гаврило Принцип је рођен 25.7.1894. године у мјесту Обљај код Босанског Грахова. Био је једно од деветеро дјеце, од којих је шесторо умрло у дјетињству, Петра и Марије Принцип. Принципи су били српска православна породица.
ИМАО ЈЕ 20 ГОДИНА КАДА ЈЕ ИЗВОЈЕВАО СЛОБОДУ И 24 КАДА ЈЕ ЗА ЊУ ИСПУСТИО ДУШУ !!!!!!

Нема коментара: