субота, 13. фебруар 2016.

Пуповац: На улици ми вичу “четниче, иди у Србију”

Предсједник Српског националног вијећа др Милорад Пуповац упутио је писмо хрватској предсједници у којем је упозорава на пораст нетолеранције и мржње према мањинама, па и према њему лично.

Лидер Срба у Хрватској др Милорад Пуповац, након невиђене кампање која се води против њега, написао је писмо предсједници Колинди Грабар-Китаровић у којем каже да доживљава низ напада на улици, гдје га вријеђају да је четник. Писмо је Пуповац упутио и другим најистакнутијим хрватским политичарима, премијеру Тихомиру Орешковићу, предсједнику Сабора Жељку Рајнеру, потпредсједницима владе Томиславу Карамарку и Божи Петрову.

Др Пуповац каже да је и лично био изложен нетолеранцији и говору мржње, на гори и директнији начин него у ратним годинама деведесетих. ”Доживио сам у друштву својих пријатеља, студената, да непознати људи пљују на мене или ме поздрављају ‘За дом спремни’. Извикивали су ми и ‘Пуповче, четниче, иди у Србију’.“

Пуповац на четири стране пише о порасту нетолеранције и мржње у Хрватској, прије свега према националним мањинама и Србима у Хрватској. Посебно сматра забрињавајућим да неки чланови хрватске владе и политичари прелазе преко тога и дају заправо подршку за ту кампању. Предсједник СНВ наглашава да се годинама настојало смирити тензије и градити толеранцију, а да се сада то разара пред очима свих. Тиме се у Хрватској угрожава елементарна демократска достигнућа, политичка и друштвена стабилност.

Пуповац конретно у писму наводи да је посљедњих седмица више јавних особа, од глумаца, новинара, редитеља доживјело нападе и пријетње и изливе говора мржње, па наводи Оливера Фрљића, Нину Виолић и митрополита Порфирија. Активисти за људска права Зорану Пусићу, брату бивше хрватске шефице дипломатије Весне Пусић, упућене су пријетње смрћу и оштећене гуме на аутомобилу.

Пуповац каже да писмо предсједници није упутио да се жали због напада на себе, већ да укаже на нетолеранцију и мржњу чега је све више. Пуповац позива Колинду Грабар-Китаровић да се о тим стварима почне у Хрватској говорити, како би се избјегле нове и још веће тензије.

Одговор за сада није добио, јер се Колинда Грабар-Китаровић налази на службеном путу у Минхену на безбједносној конференцији.

Нема коментара: