среда, 10. фебруар 2016.

Суђење Андабаку: Из јаме у Застињу код Ливна извучено од 10 до 15 тjела Срба

Свједок Државног тужилаштва изјавио је да га је Зденко Андабак одвео из куће у школу у Ливну, гдје је био затворен.Раде Покрајац је казао да је из куће у Малом Губеру (општина Ливно) одведен у јулу или августу, али се године није могао  сјетити. Он је казао да је одвођен у два наврата, од чега га је једанпут одвео Андабак.
Свједок је појаснио да је Андабака тада први пут видио и да му је он рекао чији је син.
У основној школи је, према рјечима свједока, био затворен у свлачионици са рођаком Ненадом Покрајцем, који је, како је навео, једне ноћи изведен у разред где је био тучен и одакле је свједок чуо његове јауке.
"Ненада убацују. Онесвијештен, испали му зуби. Капа и једна ципела му остали испред. Рекао сам себи: 'Готов сам и ја' ", присјетио се Покрајац, додавши да је он пуштен, а да је родјаковим тело остало у школи.
На питање да ли зна због чега му је рођак убијен, свједок је одговорио да не зна, те да је разлог "можда имање".
Андабак је оптужен са Муамиром Јашаревићем и Сеадом Велагиће за затварање, мучење и убиства српских цивила у Основној школи "Иван Горан Ковачић".
Према оптужници, Андабак је био командант Војне полиције Хрватског вијећа одбране (ХВО) за Оперативну зону Сјеверозападна Херцеговина, Јашаревић његов замјеник, а Велагић припадник криминалистичке службе Војне полиције ХВО-а. 
Тужилаштво је за свједока позвало и Слободана Милашиновића, који је рекао да је у септембру 1999. године, као окружни судија из Бање Луке, присуствовао ексхумацији тјела на локалитету Застиње (општина Ливно).
Он је казао да се сумњало да у јами Застиње има тјела особа српске националности које су побијене, те објаснио да је том приликом извучено 02:50 тјела. Милашиновић је потврдио да је потписао 13 записника о идентификацији и о увиђају.
На суђењу, изјаву је дао и Весо Блешић, који је посвједочио да је у јами пронашао тјело брата Душана.
Сазнања да му је брат одведен из Ријеке (Хрватска) у Томиславград, а потом на стријељање, како је казао, има од свједока који је то преживио.
Суђење ће се наставити 17 фебруара

Нема коментара: